Cine se află în spatele „doamnei de cupru“ care cumpără toată producţia de la Cupru Min?

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, producţia de concentrate de cupru (cu o puritate de 20%) a Cupru Min este achiziţionată de SRL-ul Ronefer Voluntari, o firmă cu şase angajaţi care a înregistrat în 2011 venituri de 39,4 milioane de euro. Firma este controlată de Maria Gherghe, care spune că lucrează pe cont propriu şi că este sprijinită de traderii internaţionali pentru a putea achiziţiona producţia Cupru Min.

1702 afișări
Imaginea articolului Cine se află în spatele „doamnei de cupru“ care cumpără toată producţia de la Cupru Min?

Cine se află în spatele „doamnei de cupru“ care cumpără toată producţia de la Cupru Min? (Imagine: Shutterstock)

Totuşi specialişti din sector spun că Ronefer este doar o verigă şi că jocurile sunt făcute la alt nivel probabil chiar de traderii Trafigura şi Marc Rich, care sunt nişte giganţi la nivel internaţional.

De asemenea, trecutul Mariei Gherghe arată că ea a fost conectată în lumea comercianţilor de metale de Conef, unde a fost asistenta directorului general, dar şi de oameni de afaceri puternici din businessul local, precum Nae Nicolae şi Emanoil Savin, primarul staţiunii Buşteni.

Datele de la Recom arată că Gherghe mai este implicată şi în alte cinci firme, respectiv Alex Time Impex, Ronexim Voluntari, Imram SRL, Acumulatorul Trading şi Acumulatorul Pantelimon, unele dintre ele fiind închise între timp.

În contextul informaţiilor legate de Maria Gherghe apare chiar şi numele unuia dintre candidaţi la primăria Capitalei, Silviu Prigoană.

Conef, aflată la început în proprietatea statului şi mai apoi a SIF Banat-Crişana, deţinea mare parte din companiile metalurgice româneşti, cum ar fi Alro Slatina (ALR), rafinăriile de cupru de la Baia Mare şi Zlatna (care au fost preluate ulterior de Cuprom) şi care purtau denumirea de Pheonix Baia Mare şi Ampelum Zlatna, producătorul de plumb şi zinc Sometra Copşa Mică, Alor Oradea, care prelucra bauxita din minele româneşti şi din import şi le transforma în alumină pentru combinatul de la Slatina şi Laromet, care producea tablă şi bandă de cupru şi alamă.

"Marc Rich şi Trafigura sunt ceva colosal, echivalentul a de 10 ori bugetul României, iar Ronefer este o musculiţă pe lângă ei. Tot traderii aceştia sunt în spate", este de părere Petru Ianc, fost şef al Direcţiei generale de Politică Industrială şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, pensionat în 2010.

Într-un interviu recent, Maria Gherghe a recunoscut faptul că nu i-ar ajunge banii să cumpere producţia de la producătorul de cupru nici pe jumătate de lună însă marii traderi îi oferă condiţii pentru a putea să plătească în avans concentratele de cupru pe care le cumpără de la Cupru Min.

Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri de pe glob, care a comercializat anul trecut un volum de 122 miliarde de dolari. Spre comparaţie, în 2011 PIB-ul României s-a ridicat la 185,3 miliarde de dolari.

Marc Rich, fondatorul celui mai mare grup de comerţ cu materii prime din lume cu acelaşi nume, era în strânse legături cu România încă din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu.

Din compania fondată de Marc Rich s-au desprins în timp Trafigura şi Glencore, două dintre cele mai sonore nume din tradingul cu mărfuri la nivel internaţional, iar compania fondată iniţial de Rich continuă să activeze şi în prezent.

Werco Trade, un alt trader de mărfuri important care se află printre cumpărătorii concentratelor de cupru de la Cupru Min, scrie pe site-ul propriu că anual comercializează peste 200.000 de tone (wmt - wet metric tones) de concentrate din cupru, zinc, aur şi plumb.

Maria Gherghe spune că traderul Werco Trade a comercializat într-un an circa un milion de tone de concentrate pe piaţa din China. Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au răspuns până ieri cum a ajuns Ronefer să cumpere toată producţia de la Cupru Min.

"Sigur că nu este normal ca o firmă să ia toată producţia companiei", spune un alt specialist în tradingul cu materiale feroase şi neferoase de pe piaţă.

Numele proprietarei de la Ronefer Maria Gherghe este legat de oameni de afaceri importanţi de pe plan local, precum Nae Nicolae, care este foarte bine ancorat în lumea imobiliară.

El este membru în Consiliul Judeţeau Ilfov şi conform declaraţiei de avere pe anul 2008 deţinea într-unul dintre conturile sale bancare 18 mil. euro.

Firma Acumulatorul Pantelimon, controlată de omul de afaceri Nae Nicolae, la care Maria Gherghe era administrator, a intrat în faliment în 2005.

Citeşte mai multe despre cine cumpără toată producţia de la Cupru Min pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici