Clasificarea programelor de studiu oferite de universităţi. Ce valoare are facultatea ta

Studenţii şi candidaţii la facultate vor putea şti începând din acest an cât de performant este programul de studii pe care îl urmează. Ministerul Educaţiei a finalizat clasificarea tuturor programelor oferite de universităţi împărţindu-le în cinci categorii valorice: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

8 afișări
Imaginea articolului Clasificarea programelor de studiu oferite de universităţi. Ce valoare are facultatea ta

Clasificarea programelor de studiu oferite de universităţi. Ce valoare are facultatea ta (Imagine: Shutterstock)

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

Clasificarea arată că spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În domeniul Chimie, programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Cele mai bune programe de Geografie şi Fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În privinţa Biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universităţii "Babeş-Bolyai" şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Bbaeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparţin Universităţii "Babeş-Bolyai" şi Universităţii de Vest din Timişoara.

Află care sunt universităţile de top din România pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici