Credibilitatea liderilor politici, cheia traversării anului 2012 fără derapaje

Incertitudinile privind bugetul pentru anul viitor şi revizuirea repetată a estimărilor privind creşterea economică pentru 2012 ridică din nou problema credibilităţii liderilor politici, fără de care România nu poate traversa perioada dificilă care urmează. Ziarul Financiar scrie astăzi despre credibilitatea pe care au obţinut-o preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc în urma măsurilor adoptate în cei mai grei ani pentru economia românească, prin comparaţie cu rezultatele altor lideri europeni.

7 afișări
Imaginea articolului Credibilitatea liderilor politici, cheia traversării anului 2012 fără derapaje

Credibilitatea liderilor politici, cheia traversării anului 2012 fără derapaje (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Cel mai important lucru pentru câştigarea încrederii este competenţa, pentru că nimeni nu te respectă dacă nu eşti competent. Pentru a câştiga credibilitatea populaţiei, un lider politic trebuie să facă exact ceea ce predică. În România cea mai bună şi cea mai necesară măsură adoptată în criză a fost încheierea acordului cu FMI, însă nu şi modul în care s-au folosit banii, pentru că 2009 (an electoral - n. red.) a fost un an pierdut, în care nu s-au folosit bani pentru stimularea economiei", este de părere economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată şi profesor la ASE.

Faptul că în România preşedintele Traian Băsescu a făcut în fiecare an previziuni - influenţat, într-adevăr, şi de estimările FMI şi ale Băncii Naţionale - care niciodată nu s-au îndeplinit - a dus la o deteriorare dramatică a credibilităţii pe care o au liderii politici în rândul populaţiei.

În condiţiile în care bugetul pe 2009 a eşuat la mare distanţă faţă de realitate (s-a mizat în ianuarie 2009 pe o creştere eco­nomică de 2% şi venituri în creştere cu 18%, dar a fost minus 7% la PIB şi minus 6% la venituri faţă de anul anterior), lucru repetat şi în 2010 (când bugetul a fost construit pe o estimare de creştere economică de 1,5%, deşi erau semnale că nu-şi revine consumul, iar PIB-ul a scăzut cu aproape 2%), faptul că preşedintele a spus la jumătatea lui 2009 că în niciun caz nu se vor tăia salariile (cum s-a întâmplat în Ungaria), iar în iunie 2010 a tăiat 25% din salariile bugetarilor a dus a crearea unei imagini a liderilor politici în care tot ceea ce se zice urmează să fie imediat contrazis de fapte.

Un alt exemplu prin care discursul unui lider politic nu s-a transpus în fapte este momentul din ianuare 2010, când premierul Boc promitea că nu se vor face majorări de taxe şi impozite, susţinând că TVA va rămâne la valoarea de 19%.

Patru luni mai târziu, în iunie, tot Emil Boc era cel care anunţa că TVA se majorează cu 5 puncte procentuale, cea mai mare lovitură încasată de oamenii de afaceri, care abia reuşeau să-şi menţină businessurile pe linia de plutire.

Spre deosebire de România, Polonia este cazul emblematic al unui guvern faţă de care populaţia are încredere, pentru că a făcut ceea ce a promis. Partidul premierului Donald Tusk a câştigat alegerile legislative într-o manieră lipsită de dubii şi va conduce pentru alţi patru ani guvernul. Realegerea în plină criză a guvernului lui Tusk după anii dificili ai crizei a fost posibilă pentru că liberalii au ştiut să menţină economia pe plus într-o epocă în care lumea s-a prăbuşit. Polonia este "miracolul" european, fiind singura ţară de pe continent care nu a cunoscut recesiunea.

Citeşte mai multe despre credibilitatea liderilor politici pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici