Patriarhul politic

Peste 39 de zile, pe data de 9 septembrie, va avea loc alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Desemnarea succesorului lui PF Teoctist risca insa sa fie influentata politic. Asta din cauza prezentei masive a unor fosti sau actuali membri de partid in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc (CEB), organism caruia ii revine sarcina alegerii noului Patriarh. Colegiul are in total 195 de membri, fiind format din Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB) si Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. 88 dintre membrii CEB sunt mireni, dar peste 70% dintre acestia sunt conectati politic. Prezentam in exclusivitate o parte din lista membrilor CEB.

1 afișare
Imaginea articolului Patriarhul politic

Patriarhul politic

Adunarea Nationala Bisericeasca are 165 de membri, fiind compusa din cei 51 de ierarhi ai Sfantului Sinod si din cei 12 decani si directori ai institutiilor de invatamant teologic. Restul de 102 membri ai ANB sunt clerici din toata tara si laici, reprezentanti ai epicopiilor. Raportul dintre reprezentatii episcopiilor este de un cleric la doi laici. Astfel, episcopiile din Romania sunt reprezentate de 68 de laici si 34 de clerici. Alaturi de ANB, in CEB apar, asa cum aratam mai sus, si membrii Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, in numar de 30. Dintre acestia, 20 sunt laici, iar 10 sunt clerici. Rezulta, astfel, ca noul Patriarh al Romaniei va fi ales de 107 clerici si de 88 de laici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici