Referendumul pentru votul uninominal, simultan cu alegerile pentru PE?

Liderii PD si cei ai PLD sustin ca eventuala organizare a Referendumului privind votul uninominal ar trebui sa aiba loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. In opinia democratilor, in aceste conditii, costurile s-ar reduce; mai mult decat atat, posibilitatea organizarii simultane a celor doua evenimente ar putea „speria” partidele care blocheaza votul uninominal, in asa fel incat – temandu-se sa nu fie sanctionate la votul pentru europarlamentare – acestea sa se vada nevoite sa dea drumul legii. “Desi nu este obligatoriu sa le amestecam, organizarea referendumului simultan cu alegerile europarlamentare ar putea fi o solutie. In fond, reformarea clasei politice si apartenenta Romaniei la structurile Uniunii Europene sunt chestiuni foarte legate. Eu mai sper, insa, sa nu ajungem la referendum, iar PNL si PSD sa isi aduca aminte ca au promis ca, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare – care, de altfel, s-a si incheiat –, vor scoate legea votului uninominal”, a spus, la randul sau, liderul PLD, Theodor Stolojan. In replica, reprezentantii celorlalte partide parlamentare au reactionat virulent. In timp ce liberalii, social-democratii si udemeristii se tem de eventuala implicare a presedintelui Traian Basescu, PRM catalogheaza acest demers drept ”o smecherie ieftina“.

1 afișare
Imaginea articolului Referendumul pentru votul uninominal, simultan cu alegerile pentru PE?

Referendumul pentru votul uninominal, simultan cu alegerile pentru PE?

Tergiversarile privind introducerea votului uninominal, cauzate de neintelegerile dintre partide, vor duce, cel mai probabil, la organizarea unui referendum pe marginea acestui subiect. De altfel, la sfarsitul saptamanii trecute, liderii PD si cei ai PLD au vorbit fatis de o eventuala organizare a acestui referendum simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Acuzand vehement PNL si PSD , pe motiv ca amana legea votului uninominal, democratii si liberal-democratii considera ca astfel costurile s-ar reduce foarte mult. In replica, PNL, PSD, PRM si UDMR au reactionat virulent, sustinand ca in aceste conditii implicarea presedintelui Basescu in sustinerea PD si PLD la alegerile pentru PE ar fi evidenta. “Acest lucru contravine recomandarilor europene si este contraindicat si daca ne gandim la situatia politica din Romania. Stim foarte bine ca o organizare simultana a celor doua evenimente ar conduce la implicarea lui Traian Basescu in campanie”, a avertizat vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, in timp ce purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu,
a spus transant: “Seful statului doreste sa ajute PD in campanie si acest referendum va fi un bun prilej”. “O smecherie ieftina, care contravine normelor europene”, a caracterizat situatia liderul PRM, Lucian Bolcas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici