ROMÂNIA ARE VIITOR: Niculina Bratu, chirurgul de la Spitalul "Marie Curie" care a salvat vieţile a 15.000 de copii

Medicul chirurg Niculina Bratu nu s-a căsătorit niciodată. Nu a avut fii sau fiice. A salvat însă 15.000 de copii şi, ori de câte ori se uită la scrisul stângaci de mulţumire al vreunuia dintre ei, simte că nu-i mai trebuie nimic altceva de la viaţă.

18 afișări
Imaginea articolului ROMÂNIA ARE VIITOR: Niculina Bratu, chirurgul de la Spitalul "Marie Curie" care a salvat vieţile a 15.000 de copii

ROMÂNIA ARE VIITOR: Niculina Bratu, chirurgul de la Spitalul "Marie Curie" care a salvat vieţile a 15.000 de copii (Imagine: www.gandul.info)

Şefă a uneia dintre secţiile de chirurgie pediatrică de la Spitalul pentru Copii "Marie Curie" , Niculina Bratu ne invită în biroul ei micuţ, cu o bibliotecă din care îţi sare imediat în ochi o poză cu ea pupând cu mare drag şi zâmbet un bebeluş, despre care ai putea crede că e nepotul ei.

Ne invită să stăm pe o canapea de două locuri pe care o împărţim cu un urs mare de pluş şi ne pregătim să ascultăm povestea celor 39 de ani în care lucrat cu profesorul Pesamosca. În ultimii 30, Niculina a operat în jur 15.000 de copii, adică 500 pe an.

"Să le explici părinţilor exact ce se întâmplă cu copilul lor"

Ne arată în agenda de pe birou un desen al sistemului digestiv, pe care l-a făcut în acea zi cu pixul şi vorbeşte despre una dintre lecţiile pe care le-a învăţat de la profesor. "Să fii întotdeauna apropiat de pacienţi, de părinţi, să le explici exact ce se întâmplă cu copilul lor, chiar dacă sunt cei mai simpli oameni. Uitaţi acest desen, a venit un tătic şi i-am arătat ce are copilul lui: vărsa şi i-am spus părintelui: 'Uite, tăticule, ăsta e esofagul, ăsta e stomacul şi de aici începe intestinul subţire. Şi aici, între stomac şi intestinul subţire, e un obstacol, e o gâtuitură. Eu o să o operez.' Trebuie să îi explici şi să îi explici în termenii lui. Asta rezolvă multe dintre conflictele care apar între pacient şi chirurg", spune Niculina Bratu.

Un alt pacient, examinat în aceeaşi zi, îi dă ocazia să îşi amintească de o altă lecţie a profesorului Pesamosca.

"Cât îi dai copilului atât primeşti"

"Chiar acum am consultat un copil care are o întârziere psihomotorie. În urmă cu un an, când părinţii au venit cu el prima dată şi m-au întrebat ce să facă, le-am spus: "Profesorul meu avea o vorbă: "Cât îi dai, atât primeşti". Se referea la faptul că, dacă te ocupi mult de copii, dacă faci multă fizioterapie cu el vei avea şi rezultate bune. Chiar am fost fericită când am văzut că, după un an, copilul a venit de mână cu mama. Pe picioarele lui, deşi înainte nu mergea. Părinţii se ocupaseră foarte bine de el. Sunt şi părinţi care aşteaptă ca medicii să facă totul. Nu este suficient, în special la copiii cu handicap", povesteşte Niculina Bratu.

Citeşte mai multe despre medicul chirurg Niculina Bratu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici