Statul reface la CEC fosta conducere a BRCE - Bancorex

astazi in pozitii inalte in mari banci, companii de asigurari si institutii de supraveghere a pietelor financiare. Ministerul Economiei si Finantelor a adus in echipa de conducere a CEC inca unul din membrii fostei echipe de conducere a BRCE - Bancorex, Gheorghe Carabasan, 56 de ani, dupa ce l-a numit in luna mai ca presedinte pe Radu Gratian Ghetea, 58 de ani.

1 afișare
Imaginea articolului Statul reface la CEC fosta conducere a BRCE - Bancorex

Statul reface la CEC fosta conducere a BRCE - Bancorex

Carabasan a fost vicepresedinte al Bancii Romane de Comert Exterior - BRCE (Bancorex) intre 1991 si 1994, perioada in care unul dintre membrii Consiliului de Administratie si vicepresedinte a fost Radu Gratian Ghetea.
Bancorex a fost cel mai mare esec de administrare bancara al statului roman, banca trebuind sa fie absorbita de BCR, in 1999, ca urmare a unor pierderi de 2 mld.euro cauzate de creditele neperformante.

Inainte de a veni la CEC, Carabasan a ocupat un post de director in Alpha Bank, unde primvicepresedinte a fost Ghetea. Carabasan si-a inceput cariera in anul 1973, in cadrul Bancii Romane de Comert Exterior, unde a promovat pana la postul de vicepresedinte, intre 1991 si 1994. Ulterior, el a ocupat un post de director la o alta banca de stat, Eximbank (intre 1995 si 1996), dupa care a trecut la Alpha Bank.

In prezent, in managementul CEC mai participa si Cristian Tudorancea (45 de ani), care a fost pastrat din vechea echipa, a fostului presedinte Eugen Radulescu. El venise la CEC in anul 2005, de pe postul de director in Raiffeisen Bank.

"Structura managementului prevede trei vicepresedinti. Problema este ca pentru asemenea pozitii oamenii nu pot sa plece atat de repede", a explicat pentru ZF Ghetea, presedintele CEC.

Nominalizarile pentru posturile de vicepresedinti sunt facute de Ghetea. El spune ca a gasit deja un candidat si pentru al treilea post de vicepresedinte, insa nu a dorit sa faca public numele lui.

Ghetea spune ca a preferat sa aduca in echipa sa oameni cu experienta, in conditiile in care CEC a inceput abia recent activitatea de creditare agresiva, ceea ce presupune riscuri mai importante. El spune ca a incercat sa creeze o "simbioza" intre manageri mai tineri si cu vointa puternica, asa cum este Tudorancea, si oameni cu experienta. "Carabasan este un om de banca", noteaza Ghetea.

Ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

"Nu este o problema ca statul sa aiba una-doua banci, asa cum mai este si in alte tari, dar pentru ca acestea sa reziste si sa se impuna pe piata au nevoie de oameni dinamici in functiile de responsabilitate. Ar trebui sa se uite si la celelalte banci de pe piata unde sunt manageri tineri", a spus Lucian Liviu Albu, director la Institutul de Prognoza Economica al Academiei.

"Nu pot sa comentez aceasta echipa, dar pot spune ca statul ar fi trebuit sa numeasca cei mai competenti manageri pe care ii poate gasi. Daca acestia sunt, foarte bine. In alte tari, sunt companii de stat unde sunt adusi chiar manageri straini. Ar fi trebuit sa fie un proces mai deschis, transparent, mai larg in abordare, care da de obicei cele mai bune rezultate. Nu s-a anuntat nicaieri ca statul cauta presedinte sau vicepresedinte la CEC", a spus analistul economic Matei Paun, managing partner la BAC Investment.

Din cauza administrarii slabe, CEC a pierdut puternic cota de piata in ultimii ani, astfel incat acum cauta sa recupereze. In acest timp, OTP, banca ungara care a evoluat tot de la statutul de casa de economii, s-a extins agresiv in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, dupa ce a fost privatizata pe Bursa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici