Adenovirusul, cauza probabilă a hepatitei misterioase la copii

  • Oficialii din domeniul sănătăţii spun că există tot mai multe dovezi că un virus comun este legat de cazurile rare de hepatită care au apărut la unii copii mici.
  • La nivel global, au fost înregistrate 169 de cazuri şi un deces.
  • Numai în Marea Britanie, 114 copii s-au îmbolnăvit şi 10 au avut nevoie de un transplant de ficat.
15364 afișări
Imaginea articolului Adenovirusul, cauza probabilă a hepatitei misterioase la copii

Adenovirusul, cauza probabilă a hepatitei misterioase a copiilor

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că o tulpină de adenovirus numită F41 pare a fi cea mai probabilă cauză a hepatitei la copiii mici.
 
Cei mai mulţi dintre copiii afectaţi au vârsta până în 5 ani şi au avut simptome de gastroenterită - diaree şi greaţă - urmate de icter sau îngălbenirea pielii şi a ochilor (un semn că ficatul are probleme), potrivit BBC.
 
Dr. Meera Chand, director de infecţii clinice şi emergente la UKHSA, a declarat: „Informaţiile adunate prin investigaţiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creştere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecţia cu adenovirus. Cu toate acestea, investigăm cu atenţie şi alte cauze potenţiale”.

Hepatita la copii: De ce asistăm la o creştere neobişnuită?

Experţii subliniază că majoritatea copiilor care se infectează cu adenovirus nu se vor simţi foarte rău. Cazurile de inflamaţie a ficatului - cunoscute sub numele de hepatită - sunt extrem de rare, dar pot fi foarte grave.
 
Oamenii de ştiinţă şi clinicienii investighează acum dacă nu cumva s-a produs o modificare în componenţa genetică a virusului care ar putea declanşa mai uşor o inflamaţie a ficatului.
 
O altă posibilă explicaţie este că restricţiile impuse în timpul pandemiei ar fi putut duce la expunerea copiilor mici la adenovirus pentru prima dată într-un moment ceva mai târziu în viaţă, ceea ce a dus la un răspuns imunitar "mai viguros" la unii dintre ei.
 
Profesorul Calum Semple, expert în boli infecţioase la Universitatea din Liverpool, a declarat: „Adenovirusul a dispărut practic în timpul epidemiei Covid, atunci când a existat o amestecare redusă, iar acum a revenit în valuri".
 
El a spus că sunt explorate şi alte ipoteze, inclusiv dacă o infecţie recentă cu Covid ar putea fi un factor declanşator al problemelor hepatice împreună cu adenovirusul.
 
„Nu există nicio legătură cu vaccinul Covid. Nu se ştie că vreunul dintre cazurile confirmate în prezent la copiii sub 10 ani din Marea Britanie a fost vaccinat”.
 
Cazurile au fost observate în toate cele patru naţiuni din Marea Britanie.
 
Dr. Chand a declarat în cadrul unei sesiuni de urgenţă de la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) de la Lisabona, care a avut loc luni, că piesele puzzle-ului încep să se potrivească pentru a înţelege situaţia neobişnuită şi dificilă.
 
Ea a spus că părinţii şi familiile ar putea fi liniştiţi de faptul că astfel de cazuri sunt rare, dar ar trebui să cunoască semnele pe care să le verifice şi să ceară sfatul medicului:
  • senzaţie şi stare de rău
  • senzaţie de oboseală neobişnuită, tot timpul
  • pierderea poftei de mâncare
  • dureri de burtă
  • îngălbenirea părţii albe a ochilor sau a pielii (icter)
  • urină închisă la culoare
  • fecale palide, de culoare gri 
  • mâncărimi ale pielii
  • dureri musculare şi articulare
  • temperatură ridicată
Măsurile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor şi o bună igienă respiratorie, ajută la reducerea răspândirii multor infecţii comune, inclusiv a adenovirusului.
 
Copiii care prezintă simptome de infecţie gastrointestinală, inclusiv vărsături şi diaree, ar trebui să rămână acasă şi să nu se întoarcă la şcoală sau la grădiniţă decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor, spun experţii.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici