Ajută apa de orez la creşterea părului? Dermatologii s-au pronunţat fără echivoc

Experţii comentează noua tendinţă de frumuseţe care a explodat pe reţelele de socializare.

Urmărește
4933 afișări
Imaginea articolului Ajută apa de orez la creşterea părului? Dermatologii s-au pronunţat fără echivoc

Ajută apa de orez la creşterea părului? Dermatologii s-au pronunţat fără echivoc

Celebrele remedii ale bunicii, acele metode de tratare a unei probleme de sănătate mai mult sau mai puţin majore transmise din generaţie în generaţie prin tradiţia orală, devin din ce în ce mai populare prin intermediul reţelelor de socializare.

Obiceiurile familiei din toate părţile lumii găsesc rezonanţă internaţională datorită internetului şi difuzării de videoclipuri utile cu sfaturi. Cea mai recentă tendinţă este folosirea apei de orez pentru a întări părul şi pentru a ajuta la recreştere.

Videoclipurile legate de apa de orez au strâns peste 986 de milioane de vizualizări pe TikTok. Fiecare are metoda lui, sunt cei care aplică zilnic preparatul şi cei care îl lasă să fermenteze folosind coji de citrice pentru a masca mirosul urât pe care îl degajă.

Cei care sugerează aceste metode, probabil pentru a avea conţinut nou şi pentru a creşte vizualizările, susţin că este eficientă şi că ajută la refacerea părului şi la întărirea acestuia. Dermatologii, însă, nu sunt atât de convinşi.

Tradiţie asiatică

Utilizarea apei de orez ca şi compresă de păr provine din Asia şi datează de mai bine de o mie de ani. Ar avea legătură cu tradiţia femeilor Yao din China. Sunt persoane care au părul lung şi drept şi folosesc aceste comprese de ani, pentru a-l trata. Şi în Japonia, femeile din trecut foloseau apa de orez în acest fel.

În ţările în care folosirea orezului în gătit este larg răspândită, nu este greu de imaginat că femeile găseau o modalitate de a evita irosirea apei folosite la gătit. Orezul este bogat în nutrienţţie, de la magneziu la acid folic, iar apa de orez este bogată în fenoli motiv pentru care este folosită împotriva alopeciei.

Însă, conform experţilor, nu există suficiente dovezi care să demonstreze că apa de orez reface părul. Din punctul lor de vedere, poate provoca chiar daune unor persoane.

Dr. Rhonda Farah explică că apa de orez poate deteriora părul creţ şi fragil, deoarece amidonul elimină umezeala de pe scalp. „Problema este că unii oameni cred că ceea ce mâncăm poate fi aplicat şi pe păr”, spune dr. Deirdre Hooper, subliniind faptul că acest lucru nu este întotdeauna cazul.

Potrivit specialiştilor, unele modificări care pot fi observate după utilizarea apei de orez ar putea fi legate de alţi factori, cum ar fi o dietă diferită. De fapt, cei care tind să folosească aceste remedii s-ar putea să-şi fi îmbunătăţit dieta şi tind să evite produsele procesate. Şi acest lucru poate fi valabil şi pentru femeile Yao sau pentru cele de tradiţie japoneză considerate a fi originea acestui remediu.

Este posibil, de asemenea, să existe confuzie cu extractele minerale de tărâţe de orez care sunt utilizate în produse pentru a ajuta la refacerea părului. Potrivit unui studiu din 2022, acest mineral încetineşte de fapt îmbătrânirea rădăcinii părului, dar este ceva complet diferit de apa de orez de la supermarket.

Dermatologii recomandă, aşadar, prudenţă şi, ca în orice altă tendinţă de pe reţelele de socializare, invită să nu aveţi încredere în ceea ce vedeţi online şi să contactaţi specialiştii din domeniu. Fiecare păr este diferit şi acelaşi remediu nu poate fi aplicat fără discriminare tuturor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici