Atenţie la mers: Pierderea echilibrului prezice tulburări cognitive

Un test uşor poate ajuta la screening-ul populaţiei: echilibrul este un indicator important al sănătăţii prezente şi viitoare (inclusiv a creierului).

1225 afișări
Imaginea articolului Atenţie la mers: Pierderea echilibrului prezice tulburări cognitive

Atenţie la pas: Pierderea echilibrului prezice tulburări cognitive

Problemele de echilibru ar putea fi un semn al unei deficienţe cognitive uşoare, o afecţiune caracterizată prin mici modificări ale capacităţii cognitive, care uneori pot duce la boala Alzheimer. Un nou test poate măsura cu precizie parametri utili şi poate servi drept screening pentru populaţie.

Descoperirea

O echipă de cercetare în nutrigenomică de la Universitatea din Tsukuba School of Medicine din Japonia a dezvoltat un nou test pentru măsurarea performanţei echilibrului şi a combinat rezultatele cu teste utilizate în mod obişnuit pentru screening-ul abilităţilor cognitive.
Echipa a descoperit că rezultatele slabe la testul fizic se potriveau cu cele la testele cognitive. O observaţie care nu este nouă, dar importantă, pentru că a ajunge mai devreme la diagnosticul de deficienţă cognitivă ne permite să anticipăm un eventual diagnostic viitor de Alzheimer, în condiţiile în care persoanele cu deficienţă cognitivă au un risc mai mare de progresie spre boală.

Studiul, publicat recent în B MC Geriatrics, a analizat voluntari sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 56 şi 75 de ani, fără afectare cognitivă aparentă. „Rezultatele au fost surprinzătoare – a explicat autorul principal al cercetării, profesorul Naoya Yahagi –: am descoperit că scorurile de echilibru au fost foarte asociate cu deficienţa cognitivă. Deoarece modificările funcţiei vestibulare au fost asociate atât cu afectarea cognitivă, cât şi cu boala Alzheimer, am dorit să dezvoltăm o nouă modalitate de a evalua eficient astfel de modificări în populaţia generală. Această nouă scară poate fi o modalitate utilă de a analiza populaţia”, spune profesorul Yahagi.

Risc de alte boli

Testul este uşor, bazându-se pe o placă de echilibru folosită de multe platforme de jocuri video. Nu este prima dată când echilibrul este evidenţiat ca un factor important în prezicerea sănătăţii viitoare: un studiu realizat de o echipă braziliană a constatat că 20% din 1.700 de bătrâni testaţi cu un test de echilibru nu s-au putut echilibra timp de 10 secunde şi că incapacitatea a fost asociată cu un risc dublat de deces, din orice cauză, în decurs de 10 ani.

Echilibrul este un semn nu numai al problemelor cognitive. Pierderea echilibrului poate fi cauzată de o varietate de factori, mulţi dintre care sunt legaţi de vârstă şi de „fragilitatea” vârstnicilor, în special.

AICI, un test de longevitate bazat pe menţinerea echilibrului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici