Ce ne spune transpiraţia despre starea de sănătate

  • Scopul transpiraţiei este de a menţine optimă temperatura corpului, atunci când creşte, prin mecanisme autoreglatoare de răcire.
  • Picăturile formate din apă şi alte substanţe organice ne pot spune, de asemenea, ce se întâmplă cu corpul nostru.
  • De fapt, transpiraţia poartă informaţii care pot indica de la o problemă de sănătate la un dezechilibru nutriţional.
46801 afișări
Imaginea articolului Ce ne spune transpiraţia despre starea de sănătate

Ce ne spune transpiraţia despre starea de sănătate

Suntem stresaţi

Oricine a avut o zi stresantă ar putea observa o schimbare a mirosului transpiraţiei. Transpiraţia ”stresată” are un miros diferit. Un miros acru şi nu întotdeauna plăcut. Acest lucru se întâmplă deoarece avem două tipuri de glande sudoripare: glandele ecrine, care se extind pe multe părţi ale corpului şi produc transpiraţie limpede, inodoră, şi glandele apocrine, care generează un lichid care miroase când întâlneşte bacteriile pielii. Cu alte cuvinte, glandele apocrine sunt responsabile pentru mirosul nostru ciudat. Specialiştii ne lămuresc de ce: stresul emoţional declanşează glandele apocrine.

Nivelul zahărului din sânge este scăzut

Transpiraţia abundentă poate fi uneori un semn că nivelul zahărului din sânge este prea scăzut. Când zahărul din sânge scade sub 70 de miligrame pe decilitru, este posibil să apară cascade de sudoare, potrivit Universităţii din Michigan. De fapt, corpul sub stres eliberează adrenalină, ceea ce ne face să transpirăm. Dacă transpiraţia excesivă este însoţită de simptome precum greaţă, cefalee, tremurături, iritabilitate şi bătăi rapide ale inimii, este o idee bună să discutaţi de îndată cu medicul.

Dovadă că suntem în formă

Da, multă transpiraţie poate fi, de asemenea, un semn că suntem într-o formă excelentă. Cu toate acestea, cu condiţia ca transpiraţia să apară după un antrenament sau exerciţiu: un studiu a constatat că persoanele în formă fizică tind să transpire mai devreme şi în cantităţi mai mari decât cele mai puţin active. Practic, cei care fac mişcare în mod regulat dezvoltă un răspuns mai rapid la creşterea temperaturii de bază. Transpiraţia este modul în care corpul nostru ne răcoreşte. Deci, când suntem în formă, mecanismul de răcire al corpului este activat mai repede pentru a regla temperatura.

Suntem deshidrataţi

Transpiraţia implică şi pierderea multă apă. Dacă ne îmbibăm în transpiraţie în timpul unui meci de fotbal, este un semn că trebuie să ne umplem cu apă, pentru a evita deshidratarea. O modalitate uşoară de a evalua dacă suntem hidrataţi corect este să verificăm ce culoare are urina, spun specialiştii. Dacă urina este galben pal, nicio problemă. Dacă este de culoare galben închis, este timpul să beţi apă.

Electroliţii sunt scăzuţi

Apa nu este singurul lucru pe care îl pierdem prin transpiraţie. De asemenea, transpiraţia îndepărtează electroliţii esenţiali, în special potasiul, magneziul şi calciul. Dacă ameţim sau avem crampe musculare, este posibil să secretăm prea mult sodiu. Înlocuirea cu sodiu este importantă pentru menţinerea unui echilibru adecvat al electroliţilor şi a funcţiei corporale sănătoase. Pentru a ţine sub control nivelurile de sodiu, americanii recomandă gustarea a ceva sărat, apoi să beţi o băutură în timpul exerciţiului, mai ales când durează o oră sau mai mult.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici