De ce aleargă sportivii cu limba scoasă pe teren. Ultimul caz la nivel mondial, Jude Bellingham

  • Mijlocaşul ofensiv al echipelor Real Madrid şi Angliei scoate adesea limba pe teren.
  • El nu este singurul sportiv care face acest lucru: Jordan, Sampras au făcut-o, la fel de involuntar, înaintea lui.
  • În România, Keşeru a folosit acest gest, analizat acum atent de specialişti.
3410 afișări
Imaginea articolului De ce aleargă sportivii cu limba scoasă pe teren. Ultimul caz la nivel mondial, Jude Bellingham

De ce aleargă sportivii cu limba scoasă. Ultimul caz, Jude Bellingham

Analizat pentru că a lansat moda jambierelor tăiate la spate pentru o mai bună circulaţie a sângelui, mijlocaşul ofensiv britanic Jude Bellingham a fost dus la posturolog de presa mondială, după ce a fost surprins scoţând deseori limba în timp ce joacă fotbal pentru Real Madrid, unde impresionează, precum şi la naţionala Angliei.

Baschetul a crescut cu limba lui Michael Jordan scoasă în NBA: devenise una dintre caracteristicile lui, o trăsătură distinctivă. Jordan a spus că l-a văzut pe tatăl său făcând acel gest. 

În tenis era „limba lui Pete Sampras”. Rivalul Andre Agassi a studiat atent tema. A interpretat astfel serviciul germanului Boris Becker şi a înţeles traiectoria serviciului: limba dreaptă spre nas = serviciu drept; limba la marginea gurii = minge pe lateral. I-a spus asta la sfârşitul carierei, spre dezamăgirea germanului manageriat de Ion Ţiriac.

Fotbalul îl are acum pe Jude Bellingham, noul fenomen britanic. Presa spaniolă l-a definit drept „limbajul ingenios care lipseşte din fotbal”.

Şi s-au născut întrebările. De ce „îşi scoate limba” un sportiv, în timpul efortului? „Conceptul se regăseşte în domeniul postural”, explică Nicola Bianchi, absolvent în Ştiinţe Motorii, osteopat cu un master în posturologie clinică.

„Nu o folosesc pentru a proteja dinţii. Muşcătura este folosită pentru stabilizarea ocluziei gurii, îmbunătăţeşte gestul, dă o capacitate mai mare de exprimare a forţei. Amplifică performanţa. Întregul sistem bucal interacţionează în această expresie a forţei şi activităţii: limba, care face parte din sistemul stomatognat, este un element propulsor important”.

Expertul explică: „În mod instinctiv, corpul caută cea mai bună performanţă în acel moment, echilibrând toate părţile. Una dintre acestea este limba, crucială pentru că este o componentă a lanţul anterior şi al lanţurilor funcţionale ale corpului nostru, expresive în domeniul puterii şi forţei. Scoaterea limbii trebuie inclusă în cadrul acestei cercetări posturale”.

Ne întrebăm de ce ne punem într-o anumită poziţie când facem ceva? Iar posturologia are următorul răspuns: „Pentru că este cea mai eficientă, mai confortabilă, cea mai utilă poziţie în acel moment: limba cade în această zonă.

Ca orice altă parte a corpului, este plasată într-o poziţie mai bună decât în ​​alta, astfel încât corpul în acel moment să poată produce cel mai bun, cel mai eficient gest. Sistemul nostru neurologic ghidează gura, corpul, tot ce este muscular, fascial, astfel încât să se producă această acţiune”.


Claudiu Keşeru, în tricoul Steaua/FCSB

În România exista până de curând un sportiv care scotea limba în timpul efortului făcut la meciuri. Este vorba despre fotbalistul orădean Claudiu Keşeru, retras recent din activitate. Ultima oară la UTA, Keşeru a fost dat afară de la prima selecţie la FC Bihor pentru că „era gras şi scotea limba”, scria Libertatea în 2014.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici