Descoperire importantă în Australia. Colesterolul, printre posibilele cauze ale demenţei

Cercetătorii australieni de la Heart Research Institute din Newtown au identificat o legătură directă între colesterolul ridicat şi riscul de demenţă.

822 afișări
Imaginea articolului Descoperire importantă în Australia. Colesterolul, printre posibilele cauze ale demenţei

Cercetătorii au analizat date de la peste 1 milion de pacienţi din întreaga lume cu vârsta sub 65 de ani, fiind consultate în total 17 studii internaţionale, şi au confirmat că un nivel ridicat de colesterol agravează incidenţa declinului cognitiv.

În studiul publicat pe site-ul Institutului, cercetătorul principal Ashish Misra scrie că "lipidele rele" sunt corelate cu o uşoară deteriorare cognitivă, care poate evolua spre o formă mai severă.

Potrivit datelor analizate, scrie Misra, nivelul normal de colesterol este de 5,17 milimoli pe litru, iar fiecare creştere cu un milimol pe litru determină o agravare cu 8% a demenţei.

„Sugerez un test de sânge la fiecare şase luni când ajungeţi la vârsta de 50 de ani, iar dacă nivelul de LDL-colesterol este ridicat, este recomandat să fiţi testat mai des”, spune expertul.

Potrivit estimărilor Institutului australian pentru sănătate şi bunăstare, anul trecut erau peste 400.000 de australieni cu demenţă - în medie, aproximativ un australian din 100 - şi jumătate. Rata creşte la 8,4 persoane cu demenţă la 100 de persoane pentru australienii de peste 65 de ani.

Cu o populaţie care - potrivit statisticilor - creşte şi îmbătrâneşte din ce în ce mai mult, se aşteaptă ca această cifră să se dubleze până în 2058, ajungând la o medie generală de 850 de mii de persoane cu această afecţiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici