Dieta mediteraneană scade riscul de demenţă cu 23%

O dietă tradiţională de tip mediteranean - bogată în alimente precum peşte, fructe, legume şi nuci - este asociată cu un risc redus de demenţă, potrivit unui nou studiu făcut în Marea Britanie pe mai mult de 60.000 de persoane.

754 afișări
Imaginea articolului Dieta mediteraneană scade riscul de demenţă cu 23%

Dieta mediteraneană scade riscul de demenţă cu 23%

Potrivit studiului publicat în revista „Bmc Medicine”, persoanele care sunt mai fidele dietei mediteraneene au un risc de demenţă cu până la 23% mai mic faţă de cele care urmează „cu lejeritate” tradiţia culinară mediteraneană.

Cercetarea arată că dieta mediteraneană menţine creierul tânăr, mai „curat”, cu mai puţină acumulare de proteine toxice.

Noua lucrare, condusă de Oliver Shannon de la Universitatea Newcastle, a analizat datele de la 60.298 de persoane.

O medie de 882 de cazuri de demenţă au apărut pe parcursul perioadei de monitorizare de 9,1 ani.

Autorii au luat în considerare, de asemenea, riscul genetic de demenţă al fiecărui individ. Astfel, au constatat că participanţii care respectau cel mai mult dieta mediteraneană au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă faţă de cei care o respectau mai puţin.

Nu s-a constatat nicio interacţiune semnificativă între riscul genetic de demenţă şi dieta mediteraneană, ceea ce, potrivit autorilor, ar putea indica faptul că asocierea dintre o conformare mai mare la dieta mediteraneană şi un risc redus de demenţă se păstrează, indiferent de riscul genetic individual de demenţă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneană cu un aport ridicat de alimente sănătoase pe bază de plante poate fi o intervenţie importantă de încorporat în viitoarele strategii de reducere a riscului de demenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici