Maraton pentru viaţă: Patru prelevări de organe în patru oraşe, în ultimele zile

  • Patru prelevări de organe au fost făcute în patru oraşe din ţară, în perioada 30 mai-3 iunie, a anunţat marţi Agenţia Naţională pentru Transplant (ANT).
  • Zece oameni au primit şansă la viaţă în urma transplaturilor făcute.
Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Maraton pentru viaţă: Patru prelevări de organe în patru oraşe, în ultimele zile

„Maratonul pentru viaţă a început joi seara, 30 mai, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Datorită efortului colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Braşov şi cu acordul familiei unei paciente în vârstă de 41 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic, s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea”, transmit marţi reprezentanţii ANT.

Conform acestora, încă o viaţă a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, iar alţi doi pacienţi se vor bucura de o viaţă mai bună datorită transplanturilor de cornee.

Aceasta a fost prima prelevare multi-organ în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, realizată în anul 2024.

O zi mai târziu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr Constantin Opriş” Baia -Mare, familia unui pacient în vârstă de 73 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral sever, a fost de acord cu donarea de organe.

A fost prelevat ficatul, iar prin transplat hepatic o viaţă a fost redată unui pacient aflat în suferinţă. De la începutul acestui an şi până în prezent, patru familii din Baia Mare au fost de acord cu prelevarea de organe.

Weekendul a început cu cea de-a doua prelevare de organe desfăşurată în anul 2024 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. În urma gestului familiei unui pacient în vârstă de 54 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral sever, au fost prelevaţi rinichii donatorului şi doi pacienţi au fost salvaţi de la dializă.

De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi familia unei paciente în vârstă de 47 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui anevrism rupt, a fost de acord cu donarea de organe. S-au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii.

Pentru că pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi din Zurich.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici