- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (21.10.2024, 16:43)
- Iulia Kelt
De ce oamenii iubesc să fie speriaţi: explicaţia psihologică din spatele fricii controlate
Frica controlată oferă o senzaţie plăcută prin adrenalina generată, întăreşte relaţiile sociale şi pregăteşte individul pentru provocări reale, scrie Science Alert care citează The Conversation.
Urmărește
2026 afișări
Sursa foto: Pexels
Frica, deşi asociată în mod obişnuit cu pericole reale, este căutată de mulţi oameni în contexte controlate, precum casele bântuite sau filmele de groază.
Conform experţilor, aceste experienţe declanşează un răspuns fiziologic intens, activând adrenalina şi oferind o senzaţie de euforie, asemănătoare cu starea de bine experimentată după exerciţii fizice. În ciuda intensităţii, senzaţiile negative sunt absente, deoarece riscul este doar perceput, nu real.
Frica nu doar că produce un „maxim” de scurtă durată, dar are şi beneficii sociale. Expunerea la frică într-un mediu controlat poate întări legăturile dintre indivizi, fie că este vorba despre prieteni sau familie prin care corpul eliberează oxitocină, hormonul responsabil de întărirea relaţiilor sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
USR și AUR vor suspendarea lui Iohannis. Cine ar putea prelua funcția interimară?
-
AUR cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a începe suspendarea lui Klaus Iohannis
-
Anchetă a poliţiei după ce AfD a împărţit pliante în forma unor bilete de avion pentru deportare
-
Preşedintele Xi laudă relaţiile economice dintre China şi UE înainte de revenirea lui Trump
De asemenea, frica ajută la pregătirea mentală pentru situaţii dificile din viaţa reală. Studiile arată că persoanele care „consumă” în mod regulat filme de groază au demonstrat o rezistenţă psihologică mai mare în faţa crizelor, cum ar fi pandemia de COVID-19. Practic, aceşti oameni îşi antrenează mintea să facă faţă fricii şi anxietăţii, ceea ce îi ajută să gestioneze mai bine situaţiile stresante.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: În 2024, România a cheltuit doar 2% din PIB pe Apărare. Majoritatea banilor au fost cheltuiți pe achiziții militare, soldele militarilor și pensii
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Databricks, compania de date şi AI în spatele căreia se află Ion Stoica şi Matei Zaharia, a obţinut o finanţare de peste 5 mld. dolari de la fonduri precum Blackstone, Apollo Global Management şi Blue Owl Capital. Acordul vine în paralel cu o rundă de finanţare de la investitori de 10 mld. dolari, care a ridicat valoarea companiei la 62 de mld. dolari
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe