Medicul şef UPU - SMURD: ”Numărul cazurilor COVID a crescut cu 30% în valul trei faţă de valul doi al pandemiei”

  • Dr. Bogdan Opriţă atrage atenţia că în valul trei al pandemiei numărul pacienţilor COVID-19 este cu 30% mai mare decât în valul doi.
  • Potrivit medicului, cei mai mulţi pacineţi dezvoltă forme grave.
  • Medicul face apel la populaţie să colaboreze cu cadrele medicale pentru a reuşit,să pună capăt pandemiei.
1853 afișări
Imaginea articolului Medicul şef UPU - SMURD: ”Numărul cazurilor COVID a crescut cu 30% în valul trei faţă de valul doi al pandemiei”

Foto: Profimedia

Bogdan Opriţă, medicul şef al UPU – SMURD Bucureşti, a declarat, duminică, că aceste recorduri negative legate de cazurile de COVID-19 nu arată nimic altceva decât că, la un moment dat, s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai existe paturi de terapie intensivă sau paturi cu oxigen.

„Avem o creştere cu 30% faţă de perioada similară din valul 2. Caracteristica pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă este că dacă în valul 2 undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum cu greu dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie nu numai de paturi. Avem nevoie de echipamente pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut. Dar mai contează şi resursa umană”, a spus dr. Opriţă.

Acesta precizează că a avut colegi care au venit şi i-au spus în faţă: „Şefule, dă-mi şi mie două zile de concediu. Nu vreau decât să dorm. Nu mai pot”.

„Resursa umană este limitată şi dacă ajungem să o forţăm poate fi pusă în situaţia de a nu mai face faţă”, spune şeful UPU SMURD Bucureşti.

Medicul Bogdan Opriţă mai afirmă că o altă caracteristică a situaţiei actuale este că şi numărul pacienţilor non-COVID a crescut şi el cu 50% în acelaşi timp cu creşterea cazurilor de COVID-19.

„Ordinul MS stabileşte foarte clar că trebuie să îngrijim ambele categorii de pacienţi, astfel încât oricâte paturi la ATI am face noi, ele se vor umple. Noi la spital (...) de la 10 paturi am ajuns la 19. S-au umplut instantaneu. În secţia de Boli Interne există 30 de paturi, dar numărul pacienţilor care ajung să fie admişi în secţia de terapie intensivă, dincolo de cei care stau în mod normal în UPU cu mult peste numărul posturilor de lucru din zona roşie, este destul de mare”, adaugă dr. Opriţă.

Acesta face apel la populaţie să colaboreze cu cadrele medicale pentru a reuşit ă pună capăt pandemiei.

„Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată şi că nu putem să ne dezvoltăm la infinit. (...) Până în momentul în care populaţia nu a colaborat (la celelalte pandemii din lume - n.r.) şi nu s-a organizat în sensul bun al cuvântului, de a pune stavilă anumitor lucruri care nu sunt ok în societate, nu s-a obţinut un răspuns pozitiv. De aceea eu fac apel la populaţie să participe la acest efort comun, să se vaccineze. Vaccinul ne-a adus un lucru pe care poate nu îl înţelegeţi: peste 80% după datele furnizate de cei care se ocupă de vaccinare din populaţia peste 65 de ani sau cu comorbidităţi s-a vaccinat. În acest moment nu mai avem astfel de pacienţi. Reversul medaliei este că scăzut vârsta la persoanele tinere şi sănătoase. Dar pe măsură ce aceste persoane vor fi vaccinate lucrurile vor începe poate să se stingă. Încă o dovadă a eficienţei vaccinării”, precizează dr. Bogdan Opriţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
medic,
pandemie,
covid

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici