Noua strategie a UE privind sănătatea mintală pentru tineret

Până în 2027, UE a implementat o nouă strategie de sprijinire a bunăstării psiho-fizice, în special a celor mai tineri, folosindu-se anumite principii.

1515 afișări
Imaginea articolului Noua strategie a UE privind sănătatea mintală pentru tineret

Noua strategie a UE privind sănătatea mintală pentru tineret

Sănătatea mintală a tinerilor, şi nu numai asta, este pe primul loc, a stabilit noua strategie a Uniunii Europene, care a anunţat prin preşedinta Comisiei, Ursula Von Der Leyen, intenţia de a adopta o nouă abordare globală a sănătăţii mintale.

La baza acestei iniţiative se află raportul Health at a Glance: Europe 2018, care a evidenţiat modul în care problemele de sănătate mintală afectează aproximativ 84 de milioane de oameni din UE. La aceste date se adaugă şi raportul din 2022, care arată că aproape unul din doi tineri europeni raportează că are nevoi nesatisfăcute de îngrijire a sănătăţii mintale şi că, în mai multe ţări din UE, procentul de tineri care raportează simptome de depresie s-a dublat în timpul pandemiei.

Bunăstarea psihică îţi permite să te autoactualizezi, să fii confortabil în relaţiile cu ceilalţi, să contribui la viaţa socială şi să fii productiv la locul de muncă. Dacă lipseşte, repercusiunile pot fi resimţite pe tot parcursul vieţii. „Deşi multe ţări au implementat unele măsuri pentru a proteja şi susţine sănătatea mintală a tinerilor – spune UE – amploarea impactului pandemiei necesită acţiuni suplimentare pentru a preveni ca aceasta să lase urme permanente pentru această generaţie. O schimbare a priorităţilor este necesare pentru prevenire: pentru a aborda factorii de risc comportamentali şi de mediu şi pentru a lua măsuri mai ambiţioase pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor”.

Raportul arată, de asemenea, preocupările bine întemeiate cu privire la importanţa crucială a experienţelor timpurii în modelarea sănătăţii şi a bunăstării mai târziu în viaţă.

Sănătatea mintală este influenţată de mulţi factori, cum ar fi predispoziţia genetică, mediul socioeconomic, experienţele negative din copilărie, afecţiunile medicale cronice sau abuzul de alcool sau droguri. Politicile în domenii precum educaţia, ocuparea forţei de muncă sau protecţia socială pot avea un impact pozitiv asupra sănătăţii şi bunăstării mintale a oamenilor şi pot sprijini rezilienţa acestora, mai ales dacă sunt implementate de la o vârstă fragedă.

Pandemia a accentuat răul, dublând depresia

Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii mentale şi fizice a tinerilor, ai căror ani de formare au fost marcaţi de întreruperi ale activităţilor lor sociale şi educaţionale. În unele ţări europene, precum Belgia, Estonia, Franţa, Suedia şi Norvegia, proporţia tinerilor care raportează simptome de depresie s-a mai mult decât dublat în timpul pandemiei, atingând niveluri de prevalenţă de cel puţin două ori mai mari decât cei din grupele de vârstă mai înaintate. mai avansat.

Mulţi tineri şi copii au redus considerabil, de asemenea, timpul dedicat activităţii fizice şi au arătat o înrăutăţire a obiceiurilor alimentare, în măsura în care în unele ţări datele par să indice o creştere a ratei excesului de greutate şi a obezităţii la copii.

Noua strategie europeană este concepută pentru a ajuta ţările UE să identifice şi să implementeze politici şi acţiuni eficiente pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor lor, reducând în acelaşi timp inegalităţile în materie de sănătate. Sănătatea mintală şi tulburările neurologice sunt una dintre cele cinci componente principale ale iniţiativei. În urma unui proces de creaţie în colaborare cu ţările UE şi părţile interesate, iniţiativa sprijină implementarea acţiunilor cu impact mare pe tot spectrul, de la promovarea bunăstării, la prevenirea activă, la incluziunea socială a persoanelor cu afecţiuni pe termen lung. Activităţile iniţiativei în domeniul sănătăţii mintale se vor concentra pe patru domenii prioritare:

@ sprijinirea condiţiilor care să conducă la sănătatea mintală şi creşterea rezistenţei prin integrarea sănătăţii mintale în toate politicile;

@ promovarea bunăstării mintale şi prevenirea tulburărilor mintale;

@ îmbunătăţirea accesului în timp util şi echitabil la servicii de sănătate mintală de înaltă calitate;

@ protejarea drepturilor, consolidarea incluziunii sociale şi abordarea stigmatizării asociate cu problemele de sănătate mintală.

Intervenţiile în aceste sectoare sunt deja în derulare şi vor continua până în 2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici