Premieră: O ţară din Europa impune ca toate băuturile alcolice să afişeze că sunt un pericol pentru sănătate şi pot cauza cancer

  • Irlanda va deveni prima ţară din lume care va impune ca băuturile alcoolice să afişeze avertismente de sănătate care să indice că ar putea cauza cancer.
  • Producătorii de băuturi din întreaga lume se opun cu vehemenţă acestei reglementări.
1854 afișări
Imaginea articolului Premieră: O ţară din Europa impune ca toate băuturile alcolice să afişeze că sunt un pericol pentru sănătate şi pot cauza cancer

Irlanda va deveni prima ţară din lume care va impune etichetarea sanitară a băuturilor alcoolice pentru a avertiza populaţia cu privire la conţinutul caloric, concentraţia de alcool, riscurile de cancer şi de boli hepatice şi pericolele consumului de alcool în timpul sarcinii.

Ministrul Sănătăţii, Stephen Donnelly, a semnat luni Regulamentul privind sănătatea publică şi a confirmat că noile reguli vor intra în vigoare peste trei ani, 22 mai 2026, informează POLITICO.

Irlanda a acţionat după ce planurile sale au trecut de două obstacole cheie la Uniunea Europeană şi la Organizaţia Mondială a Comerţului, care au primit plângeri din partea producătorilor de vinuri şi a producătorilor de bere din întreaga lume, dar au refuzat să blocheze măsura propusă din motive de concurenţă sau din alte motive

"Salut faptul că suntem prima ţară din lume care face acest pas şi introduce o etichetare cuprinzătoare a produselor alcoolice pentru sănătate", a transmis Donnelly într-un comunicat, menţionând că Irlanda a fost, de asemenea, prima naţiune care a interzis fumatul în locurile publice închise, inclusiv în pub-uri, în 2004. "Aştept cu nerăbdare ca şi alte ţări să ne urmeze exemplul".

În timp ce reglementările irlandeze au atras observaţii critice din partea grupurilor de lobby din industria băuturilor din întreaga lume, cele mai dure atacuri au venit din partea producătorilor europeni de vinuri, care au calificat drept nedovedită şi nerezonabilă etichetarea propusă de Irlanda potrivit căreia consumul de vin ar putea creşte riscurile de cancer.

Aceştia au cerut ca Irlanda să cedeze şi să aştepte o posibilă reglementare de etichetare la nivelul UE, o reglementare care, speră cei din industria de băuturi alcoolice, ar exclude cancerul de pe lista riscurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici