Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic

Autorităţile mexicane pentru siguranţa animalelor au confirmat miercuri primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică, după ce, în aceeaşi zi, au declarat fermele de păsări din ţară ferite de acest virus.

70 afișări
Imaginea articolului Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic

Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic

Un caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit la o raţă migratoare "clinic sănătoasă" în statul Jalisco, a anunţat într-un comunicat agenţia pentru siguranţa animalelor Senasica, instituţie care face parte din Ministerul Agriculturii, potrivit Reuters.

Anterior, guvernul a declarat în buletinul oficial că ţara este liberă de H5N1, la aproape un an după ce a început o campanie de vaccinare a păsărilor în zonele cu risc ridicat pentru a preveni răspândirea virusului.

Potrivit Senasica, noul caz confirmat de H5N1 nu semnalează un focar de boală şi nici nu contrazice declaraţia anterioară, ci înseamnă că fermele de păsări trebuie să fie în alertă pentru a preveni intrarea păsărilor sălbatice infectate.

Desemnarea fermelor ca fiind libere de H5N1 facilitează vânzarea de păsări de curte vii, precum şi de produse şi subproduse de pasăre originare din Mexic.

În octombrie anul trecut, ministerul agriculturii a anunţat că a detectat virusul într-o fermă comercială de 60.000 de păsări din statul Nuevo Leon, la câteva zile după ce a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor cu privire la un prim caz al acestei tulpini grave.

Pentru a garanta că Mexicul rămâne liber de această boală, se menţine supravegherea epidemiologică, controlul circulaţiei şi alte proceduri stricte de siguranţă.

Gripa aviară a dus la sacrificarea a milioane de păsări în Statele Unite şi Europa.

În luna mai, Brazilia a decretat o urgenţă de sănătate animală de 180 de zile după ce a detectat mai multe cazuri, iar Ecuadorul a confirmat prezenţa virusului la unele păsări din Insulele Galapagos în septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
gripă aviară,
mexic,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici