Studiu de fertilitate: bărbaţii cu variante de bisexualitate au mai mulţi copii

Un studiu din Science Advances dezvăluie că bărbaţii heterosexuali cu variante genetice de bisexualitate au mai mulţi descendenţi.

535 afișări
Imaginea articolului Studiu de fertilitate: bărbaţii cu variante de bisexualitate au mai mulţi copii

Bărbaţii cu variante de bisexualitate au mai mulţi copii

Problemele de fertilitate afectează unul din şase oameni, spun datele OMS, astfel că specialiştii au plecat în căutarea de soluţii. Prima fază este încadrarea în funcţie de gene.

Bărbaţii care sunt heterosexuali, dar care poartă variante genetice asociate cu comportamentul bisexual (cunoscute sub numele de alele asociate cu BDB) produc mai mulţi copii decât media. Acestea sunt concluziile unui studiu recent, realizat de Universitatea din Michigan, publicat în revista Science Advances.

În plus, bărbaţii care se descriu ca asumând riscuri tind să aibă mai mulţi copii. Deoarece comportamentul sexual homosexual nu are ca rezultat descendenţi, biologii evoluţionari s-au întrebat cum au persistat genele asociate cu acest comportament în genomul uman şi dacă vor rămâne în viitor.

În acest sens, cercetătorii au analizat datele a peste 450.000 de participanţi de origine europeană în baza de date Biobank din Marea Britanie, care conţine informaţii genetice şi de sănătate. Participanţii au răspuns la un chestionar care includea întrebarea „Te-ai descrie ca pe cineva care îşi asumă riscuri?”.

Comportamente bisexuale şi asumarea riscurilor

Răspunsurile, dar şi alte observaţii au indicat că alelele masculine asociate cu BSB conferă beneficii de reproducere datorită variantelor genetice împărtăşite între bărbaţii bisexuali şi comportamentele care asumă riscuri.

„Descoperirile noastre sugerează că alelele masculine asociate cu BDB sunt probabil avantajoase din punct de vedere reproductiv, ceea ce poate explica persistenţa lor trecută şi poate prezice menţinerea lor în viitor”, a spus biologul evoluţionist UM Jianzhi Zhang, autorul principal al studiului.

„Cercetările arată, de asemenea, că asumarea riscurilor este cauza de bază care determină alelele asociate BSB să se reproducă la heterosexuali”, a spus Zhang. „Cu alte cuvinte”, a continuat Zhang, „avantajul reproductiv al alelelor asociate cu BSB este un produs secundar al avantajului reproductiv al comportamentului de asumare a riscurilor”.

Sex neprotejat şi promiscuitate?

Apetitul pentru risc descrie de obicei tendinţa de a întreprinde acţiuni care necesită recompensă, în ciuda posibilităţii de a avea consecinţe negative.

„Deşi întrebarea Biobank din Marea Britanie privind asumarea riscurilor nu a specificat tipul de risc, este probabil ca asumarea riscului să includă sexul neprotejat şi promiscuitatea, ceea ce ar putea duce la mai mulţi copii”, a explicat Zhang. În analizarea bazei genetice a comportamentului sexual între persoane de acelaşi sex, cercetătorii UM au examinat atât comportamentul bisexual, cât şi comportamentul exclusiv al homosexualilor, pe care l-au numit ESSB.

Bazele genetice, dar nu numai

Când au comparat baza genetică a comportamentului bisexual cu cea a ESSB, au descoperit că acestea erau semnificativ diferite. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că variantele genetice asociate cu ESSB sunt legate de mai puţini copii, ceea ce ar trebui să conducă la o scădere treptată a frecvenţei lor în timp. Cu toate acestea, autorii subliniază că studiul lor examinează baza genetică a comportamentului sexual între persoane de acelaşi sex şi nu comportamentele în sine, care sunt influenţate atât de factori genetici, cât şi de factori de mediu.

Potrivit cercetătorilor, de fapt, în ultimele decenii, procentul participanţilor la Biobank din Marea Britanie care au declarat că au comportament sexual cu persoane de acelaşi sex a crescut, probabil din cauza deschiderii şi acceptării sociale tot mai mari a acestor tendinţe şi practici sexuale.

„Rezultatele – au spus autorii – contribuie în mod predominant la diversitatea, bogăţia şi o mai bună înţelegere a sexualităţii umane, fără a sugera sau a susţine discriminarea pe baza comportamentului sexual”.

Noul studiu urmează celui publicat în mai în Pnas de Song şi de Zhang.

Mai mulţi parteneri sexuali, mai mulţi copii?

Această analiză a căutat, de asemenea, să explice persistenţa variantelor genetice asociate cu comportamentul sexual între persoane de acelaşi sex. În 2021, biologul australian Brendan Zietsch şi colegii săi au prezentat dovezi că heterosexualii care poartă alele asociate cu acelaşi sex au un număr mai mare de parteneri sexuali decât cei care nu poartă variantele.

Potrivit autorilor, acest lucru ar putea conferi un avantaj genetic deoarece un număr mai mare de parteneri sexuali s-ar putea traduce într-un număr mai mare de copii. În studiul lor, care s-a bazat şi pe date de la Biobankul din Marea Britanie, Zhang şi Song au demonstrat că, deşi mecanismul propus de Zietsch a funcţionat probabil în societăţile premoderne, acesta nu mai este activ astăzi.

Datele prezentate în lucrarea Pnas i-au determinat pe Zhang şi Song să caute alte mecanisme potenţiale pentru menţinerea genetică a comportamentului uman de acelaşi sex şi i-au determinat pe cercetători să efectueze cel mai aprofundat studiu raportat în Science Advances.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici