1 DECEMBRIE în ţară: Peste 6.000 de oameni la parada de la Vaslui. Circa 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru fasole cu cârnaţi şi vin fiert, la Târgu Jiu

Peste 6.000 de persoane au participat, duminică, la Vaslui, la parada organizată de Ziua Naţională, cea mai amplă din ultimii 25 de ani, iar primarul oraşului, Vasile Pavăl, a spus că nu a avut bani să ofere oamenilor şi mâncare.

577 afișări
Imaginea articolului 1 DECEMBRIE în ţară: Peste 6.000 de oameni la parada de la Vaslui. Circa 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru fasole cu cârnaţi şi vin fiert, la Târgu Jiu

1 DECEMBRIE în ţară: Peste 6.000 de oameni la parada de la Vaslui. Circa 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru fasole cu cârnaţi şi vin fiert, la Târgu Jiu (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională au început, la Vaslui, la ora 11.00, cu depuneri de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare din Piaţa Civică.

Ulterior, peste 6.000 de vasluieni au asistat la parada din centrul oraşului, organizată de Primăria Vaslui şi de Centrul Militar Judeţean, aceasta fiind cea mai amplă din ultimii 25 de ani.

La parada militară au defilat un transportor blindat, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, ai SMURD, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Locale.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat că nu a avut bani să ofere oamenilor şi mâncare, precizând că pentru organizarea paradei militare a cheltuit 30.000 de lei.

"Efortul financiar ar fi fost prea mare şi de aceea ne-am limitat doar la această paradă militară pentru care am cheltuit 30.000 de lei. În plus, nu am fi avut posibilitatea condiţiilor de igienă pentru a oferi de mâncare oamenilor şi în mod sigur s-ar fi călcat oamenii în picioare. Aşa că am preferat să le dăm oamenilor steguleţe cu drapelul României", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul Vasile Pavăl.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale vor continua duminică după-amiază, la ora 16.00, cu un spectacol folcloric susţinut de interpreta din Republica Moldova, Zinaida Julea, în Piaţa Civică din Vaslui.

Seara, de la ora 18.00, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor.

Circa 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru a primi fasole cu cârnaţi şi vin fiert, la Târgu Jiu

Aproximativ 2.000 de persoane s-au înghesuit, duminică, la Târgu Jiu, de Ziua Naţională, la un restaurant din centrul oraşului, unde s-au servit gratuit fasole cu cârnaţi şi vin fiert, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională de la Târgu Jiu au început, la ora 10.00, cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în centrul oraşului, urmată de discursuri ale reprezentanţilor autorităţilor locale şi de o paradă unde au defilat poliţişti, jandarmi şi militari.

Festivităţile au continuat cu depuneri de coroane de flori la Mausoleul "Ecaterina Teodoroiu" din faţa Palatului Administrativ.

Cele aproximativ 2.000 de persoane care au participat la manifestările de Ziua Naţională au fost invitate de oficialităţi la un restaurant din centrul oraşului, unde s-au servit gratuit fasole cu cârnaţi şi vin fiert.

O parte dintre oameni au plecat însă înainte de terminarea festivităţilor din faţa Palatului Administrativ din Târgu Jiu, pentru a ajunge mai repede la restaurantul unde se oferea mâncarea.

Mai mulţi poliţişti locali au fost mobilizaţi la intrarea în local, pentru a menţine ordinea, în condiţiile în care capacitatea maximă a restaurantului este de 800 de persoane.

La un moment dat, oamenii au început să se îmbrâncească pentru a primi porţiile de fasole cu cârnaţi şi un pahar cu vin fiert.

"Este o prezenţă record. Avem peste 1.800 de porţii pregătite şi avem foarte mulţi oameni dornici să vină aici. Mă bucură acest lucru şi cred că şi pe cetăţeni îi bucură, dovadă şi faptul că participă în număr din ce în ce mai mare de la an la an", a declarat primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru.

Locuitorii din Târgu Jiu sunt aşteptaţi în centrul oraşului şi duminică seară, începând cu ora 18.00, când premierul Victor Ponta va aprinde iluminatul festiv de sărbători.

Ulterior, Andra va susţine un concert pe o scenă special amenajată în centrul oraşului.

Victor Ponta a fost prezent şi anul trecut, de Ziua Naţională, la Târgu Jiu, când, de asemenea, a aprins instalaţiile de iluminat ornamental din oraş.

Zeci de ploieşteni au preferat fasolea cu cârnaţi, în locul ceremoniilor de Ziua Naţională

Câteva mii de persoane au participat, duminică, la Ploieşti, la manifestările de Ziua Naţională, zeci de oameni mergând însă, încă dinaintea începerii festivităţilor, să stea la coadă pentru a primi fasole cu cârnaţi, ei spunând că mâncarea este mai bună decât cea de acasă fiindcă e făcută la cazan.

La Ploieşti, ceremonia militară şi manifestările dedicate Zilei Naţionale s-au desfăşurat, la fel ca şi în anii trecuţi, pe Bulevardul Republicii, una dintre cele mai circulate artere rutiere din oraş, care a fost însă închisă pentru desfăşurarea festivităţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările au început la ora 10.00, cu intonarea imnului naţional, urmată de un serviciu religios oficiat de mai mulţi preoţi, de discursuri ale autorităţilor locale şi de depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul.

Mii de persoane au mers la statuia lui Mihai Viteazul din oraş, pentru a asista la ceremonia militară.

La ceremonie au fost prezenţi prefectul de Prahova, Marius Sersea, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, comandantul Garnizoanei Ploieşti, Tudor Curiman, consilieri locali şi judeţeni.

Mulţi dintre participanţi au remarcat că, spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta la manifestări nu a mai participat grupa ecvestră de la Poliţia Locală Ploieşti. De altfel, grupa ecvestră a Poliţiei Locale a fost desfiinţată în urmă cu doi ani.

Pe de altă parte, zeci de ploieşteni au ajuns, duminică dimineaţă, în zona unde au avut loc manifestările de Ziua Naţională, înainte de începerea programului oficial şi s-au aşezat la coadă pentru a primi fasole cu cârnaţi şi vin fiert, oferite de autorităţi.

Pentru a evita aglomeraţia şi eventuale incidente, jandarmii au montat garduri metalice în dreptul celor două corturi unde s-a împărţit mâncarea.

Oamenii spun că preferă fasolea oferită de 1 Decembrie, fiindcă aceasta este mai gustoasă decât cea gătită acasă, întrucât este preparată la cazan.

La Ploieşti, manifestările de Ziua Naţională s-au încheiat la ora 13.00, fiind urmate de un spectacol folcloric desfăşurat pe o scenă amplasată în apropierea statuii lui Mihai Viteazul.

Fasole cu cârnaţi şi vin fiert, oferite bistriţenilor de 1 Decembrie, pe bază de invitaţii de la CJ

Peste 6.000 de persoane au participat duminică, la Bistriţa, la festivităţile de Ziua Naţională, numărul mare al participanţilor fiind pus şi pe seama faptului că, pentru prima dată, autorităţile locale au oferit gratuit fasole cu cârnaţi şi vin, date pe baza unor invitaţii primite de la CJ.

Manifestările de 1 Decembrie au început la ora 12.30, la statuia poetului Andrei Mureşanu unde s-a ţinut o slujbă religioasă ecumenică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mesajul premierului Victor Ponta a fost citit de Delia Năstuţă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Năsăud, care s-a situat pe locul al treilea la faza naţională a Olimpiadei de teoria şi practica instruirii şi evaluării, lângă care a stat un alt elev de excepţie al Bistriţei, Rareş Buhai, de trei ori medaliat internaţional la concursuri de informatică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan (PSD), şi-a exprimat "bucuria că foarte mulţi români au arborat la poartă, în curte, în balcon sau la fereastră un tricolor în semn de preţuire şi mândrie pentru ţara noastră, a tuturor".

"Admir truda şi eforturile cetăţenilor acestui judeţ, sunt alături de necazurile şi bucuriile lor. Respect contribuţia pe care au adus-o fiecare dintre ei, pentru ca România să fie azi, aici unde este, un stat cu perspective de prosperitate pentru toţi cetăţenii săi", a spus Emil Radu Moldovan.

Ulterior, au fost depuse coroane din partea instituţiilor statului, a USL, PDL, PPDD, PRM, FDGR, Partidul Mişcarea Populară şi Forţa Civică. De asemenea, au mai depus coroane organizaţii şi fundaţii bistriţene.

A urmat o paradă militară de amploare, organizată pentru al doilea an consecutiv la Bistriţa de Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan". Oamenii au urmărit defilarea efectivelor şi tehnicii aparţinând MApN şi MAI.

După încheierea paradei, pe pietonalul Liviu Rebreanu a început spectacolul folcloric "Noi suntem ai României" susţinut de Ansamblul "Dor Românesc" al Centrului Judeţean pentru Cultură.

Tot pe pietonal, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a oferit pe bază de invitaţii distribuite în zilele precedente sau contra cost (10 lei porţia) peste şase mii de porţii de fasole cu cârnaţi şi pahare cu vin. Invitaţiile au ajuns la firme din Bistriţa, la sindicate, organizaţii ale pensionarilor, partide politice.

Pentru a preveni incidentele şi înghesuiala, Jandarmeria a montat garduri metalice.

A fost pentru prima dată când la Bistriţa a fost servită mâncare de Ziua Naţională, însă oamenii au stat civilizat la coadă şi nu au existat incidente.

Pe durata desfăşurării manifestărilor, traficul autoturismelor a fost restricţionat în zona centrală a oraşului.

De Ziua Naţională,unii suceveni au ales fasole şi fanfară,alţii şi-au făcut poze cu tehnica militară

Peste 8.000 de suceveni au asistat, duminică, la parada militară organizată de Ziua Naţională, iar după ceremonii o parte dintre ei au ales să mănânce fasole, să bea vin fiert şi să asculte fanfara pe esplanada din centrul Sucevei, în timp ce alţii au preferat să facă poze cu tehnica militară.

La Suceava, anul acesta, a fost organizată cea mai mare paradă militară de după 1989, fiind prezentate trupele şi tehnica Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi SRI , iar trei avioane au survolat zona şi au lansat fum în culorile tricolorului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La aceste manifestări au participat peste 8.000 de suceveni, între care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, primarul Ion Lungu, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyly Boieciko, dar şi secretarul general al PDL senatorul Gheorghe Flutur şi vicepreşedintele PDL deputatul Ioan Bălan, care au depus coroane de flori la troiţa ridicată în memoria martirilor Revoluţiei de la 1989.

În discursurile lor, reprezentanţii administraţiei locale au transmis mesaje de solidaritate şi unitate a tuturor românilor.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, le-a spus românilor că nu au motive să ţină capul plecat şi le-a cerut ca atunci când se află în ţară, dar şi în străinătate să fie mândri de România şi să fie mândri că sunt români.

El a afirmat că, în aceste momente, când la graniţa cu Ucraina sunt lucruri care nu sunt "normale" sau în interes european este nevoie poate mai mult de unitate.

"Avem datoria să fim solidari şi să fim uniţi", a spus Nechifor.

După parada militară, sucevenii au mers să mănânce fasole cu cârnaţi şi să bea un pahar cu vin fiert, oferite de Primăria Suceava, şi totodată să asculte muzica interpretată de fanfara oraşului.

În primele minute de la începerea distribuirii porţiilor de fasole s-a creat îmbulzeală, însă poliţiştii locali şi jandarmii au intervenit şi au restabilit ordinea.

O mare parte dintre suceveni au mers în zona Palatului Administrativ, unde a fost expusă tehnica militară care a participat la paradă, cei mai solicitaţi pentru fotografii fiind echipajele de pe TAB-uri şi echipa de intervenţie a SRI, dar şi câinii poliţişti.

În cursul serii, sucevenii vor putea asista la o defilare cu torţe, după ce primarul Sucevei, Ion Lungu, va aprinde instalaţia de iluminat pentru sărbători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici