1 Decembrie la Alba Iulia: Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi. Programul manifestărilor

O paradă spectaculoasă cu circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, va fi organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia, localnicii şi turiştii având la dispoziţie 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar printre manifestări apare şi un show pirotehnic 3D.

2606 afișări
Imaginea articolului 1 Decembrie la Alba Iulia: Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi. Programul manifestărilor

1 Decembrie la Alba Iulia: Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi. Programul manifestărilor (Imagine: Ovidiu Matiu/ Arhiva Mediafax Foto)

Pregătirile pentru Ziua Naţională a României sunt în toi la Alba Iulia, oraş în care acum 98 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari.

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională vor începe la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria şi Mihai Viteazul.

La ora 11.45, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul de Unire, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

La ora 12.00 va avea loc un Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar o oră mai târziu o paradă militară spectaculoasă, în cadrul căreia vor defila circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Totodată, ca în fiecare an, şi Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. Parada militară va dura circa 60 de minute şi se va organiza, la fel ca anii trecuţi, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi împrejurimi.

De la ora 14.00, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, va avea loc evenimentul denumit ”Marea Unire a Bucătarilor”, în cadrul căruia vor fi preparate trei tone de fasole şi cârnaţi.

Autorităţile locale şi judeţene aduc românilor sosiţi aici din toate colţurile ţării bucate din patrimoniul gastronomic naţional: 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

”Îşi vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar şi de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber două tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohtone. O tonă de cârnaţi vor acompania feeria infinită de gusturi, iar vinul alb va umple din belşug paharele”, a arătat Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Pâinea pentru festinul culinar va fi coaptă în şase cuptoare electrice, la faţa locului. Mâncarea va fi împărţită gratuit din cinci puncte de distribuţie şi va fi preparată de mai mulţi bucătari cunoscuţi din ţară.

De la ora 15.00 va începe spectacolul de muzică populară ”Cânt şi suflet românesc” în cadrul căruia vor concerta interpreţi consacraţi, între care Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu sau Leontina Fărcaş.

La ora 17.00, la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, va avea loc conferinţa ”Repatriot”, iar la ora 20.00, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, va concerta Andra şi Zdob şi Zdub.

Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, denumit ”Emotion Romania”, care va începe la ora 22.00. Potrivit firmei care organizează show-ul, acesta va avea un concept unicat. Structurile pirotehnice vor fi folosite în premieră în România, spectacolul va avea viziune 3D, iar pe cer va fi văzută cea mai mare inimă proiectată vreodată în România în cadrul unui astfel de show.

Primăria Alba Iulia promovează Ziua Naţională a României cu un clip în care se afirmă că la 98 de la Marea Unire ”România şi Moldova sunt una şi sună cel mai bine împreună”.

”Două inimi ce bat în acelaşi ritm, două voci ce se aud la fel, două scene unite, două popoare reunite. România şi Moldova sunt una şi sună cel mai bine împreună. La 98 de ani de la Marea Unire, în Cetatea Alba Carolina, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba îi invită pe toţi românii la FESTIVAL DE ROMÂNIA. Un întâi, în doi, români şi moldoveni, suntem toţi noi. Pe 1 Decembrie, în Cetatea Unirii se aud mai tare ca oricând cei mai iscusiţi instrumentişti şi cele mai mari voci din România şi Republica Moldova”, transmite Primăria Alba Iulia în clipul de promovare.

În minivacanţa de 1 Decembrie toate unităţile de cazare din Alba Iulia sunt rezervate, potrivit site-urilor de profil, însă mai există locuri libere la pensiuni din oraşe învecinate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici