Video 1 DECEMBRIE: Peste 20.000 de oameni au asistat la PARADA organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Băsescu şi Ponta, prezenţi la festivităţi - FOTO şi VIDEO

Ceremonialul militar cu ocazia Zilei Naţionale a României a început, duminică, în Piaţa Arcului de Triumf, la festivităţi asistând numeroşi oficiali, între care preşedintele Băsescu, premierul Ponta, preşedinţii Camerelor, preşedintele R.Moldova, principele Nicolae, miniştri, lideri ai partidelor.

4321 afișări

UPDATE Parada de 1 Decembrie din Capitală s-a încheiat, 20.000 de oameni au asistat la eveniment

Parada de 1 Decembrie organizată la Bucureşti, în Piaţa Arcului de Triumf, s-a încheiat în jurul orei 12.00, la eveniment asistând, potrivit estimărilor Jandarmeriei, aproximativ 20.000 de persoane.

Festivităţile din Capitală dedicate Zilei Naţionale au început la ora 11.00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", a interpretat Imnul Naţional al României şi, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă.

În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului.

Ulterior, au defilat peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA. Pe sub Arcul de Triumf au trecut şi 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave au survolat piaţa.

La paradă au asistat numeroşi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, preşedinţii Camerelor, preşedintele Republicii Moldova, principele Nicolae, miniştri şi lideri ai partidelor.

Preşedintele Băsescu a sosit la Arcul de Triumf împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Şeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Mircea Duşă, după care a trecut în revistă Garda de Onoare.

Premierul Victor Ponta a venit la Arcul de Triumf însoţit de fiul său, iar ministrul Robert Cazanciuc însoţit de trei copii cu căciuliţe tricolore.

La parada militară asistă de asemenea preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, principele Nicolae, fostul preşedinte Emil Constantinescu, membri ai Guvernului, ai autorităţilor locale, parlamentari, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, între care însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, lideri ai partidelor politice.

Evenimentul, la care asistă mii de persoane, a început la ora 11.00 cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", a interpretat Imnul Naţional al României şi, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă.

În continuare, au fot depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, au depus coroane de flori, urmaţi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, iar o a treia coroană de flori a fost depusă în numele Guvernului de premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Mircea Duşa şi ministrul de Interne Radu Stroe, alături de aceştia fiind şi un membru al Guvernului moldovean.

A început apoi defilarea militarilor şi a mijloacelor tehnice.

Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA defilează la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, pe sub Arcul de Triumf trecând şi 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piaţa.

La parada militară, condusă de generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, participă detaşamente ale Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", din Brigada 1 Mecanizată "Argedava", militari paraşutişti din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti "Smaranda Brăescu", din Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă" din Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" şi un detaşament al Brigăzii de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu".

Forţele pentru operaţiuni speciale sunt reprezentate la defilare de militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" şi un detaşament de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, iar detaşamentul Forţelor Aeriene Române de militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu", urmat, în pas de defilare de două detaşamente ale Forţelor Navale Române.

Iau parte, de asemenea, detaşamente ale instituţiilor de învăţământ militar - Academia Tehnică Militară, Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I", Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

Din partea Ministerului Afacerilor Interne participă la paradă reprezentanţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, echipaje de servanţi pompieri şi echipaje SMURD, echipaje de salvatori de la înălţime, de intervenţie pirotehnică şi intervenţie la urgenţe chimice.

De asemenea, prezintă onorul un detaşamentul de studenţi ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Reprezentând SRI, defilează un detaşament al Brigăzii Antiteroriste, cadre care asigură securitatea aeroportuară (pasageri şi cargo) pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară.

În premieră, participă la parada organizată de Ziua Naţională militari ai armatelor Franţei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii.

Din Franţa, defilează un detaşament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detaşamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA şi lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban şi are militari dislocaţi în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unităţi înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.

Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă Rogatywka. Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.

Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată "Forţa păcii". Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum şi în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia.
Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993. Din anul 2005, Brigada Forţa păcii este parte a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.

De asemenea, participă la paradă reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară a executat operaţii de luptă în Panama, în 1989, şi în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriştii marini americani au participat la operaţia "Iraqi Freedom" din Irak şi la operaţia "Enduring Freedom" din Afganistan. În acest an, militarii americani au luat parte la exerciţiile multinaţionale care se desfăşoară în ţara noastră.

La defilarea de la 1 Decembrie românilor le este prezentată celor care asistă şi o replică a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Române, îmbrăcaţi în uniforme de epocă.

Parada este prevăzută să continue cu defilarea drapelelor de epocă şi a unui detaşament al Asociaţiei Tradiţia Militară, purtând uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial.

Un moment spectaculos al evenimentului este "parada aeriană", de Ziua României survolând Piaţa Arcului de Triumf un elicopter IAR-330 M, şase elicoptere IAR - 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi trei elicoptere IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.

De Ziua Naţională zboară deasupra Arcului de Triumf trei avioane IAK-52 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc, o aeronavă de transport C-130 HERCULES şi trei aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Aceste formaţii vor fi urmate de trei aeronave IAR-99 ŞOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacău şi trei aeronave IAR-99 din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc.

Următoarele formaţii de zbor sunt alcătuite din şase aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Feteşti.

De asemenea, la paradă este făcută prezentarea tehnicii militare: vehicule blindate pentru operaţii speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe PIRANHA, maşina de luptă a infanteriei 84 M – "Jderul", autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul", sistemul interoperabil de artilerie LAROM şi complexul antiaerian tractat "OERLIKON".

Sunt prezentate la paradă şi sistemul Ghepard de artilerie antiaeriană blindat, vehiculele de luptă tip HUMVEE, autoturismele de teren Chevrolet Tahoe, care pot fi echipate cu kituri de protecţie balistică, autospecialele blindate de intervenţie EOD şi, în premieră, autovehiculul Dacia Duster militar, echipat cu o platformă telecomandată de tragere AGIL762.

Forţele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol – HAWK, iar Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RHIB şi o ambarcaţiune rapidă Fulgerul şi cu Instalaţii Mobile de Lansare a Rachetelor.

Blocul de defilare al Comandamentului Logistic prezintă autostaţiile radio blindate - URO VAMTAC şi autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este precedat de două formaţii compuse din trei elicoptere de tip Eurocopter-135 şi trei de tip MI-17, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, capul formaţiei fiind un elicopterul EC-135 SMURD.

Aviaţia Ministerului Afacerilor Interne participă şi cu un avion de transport medicalizat de tip Piper PA-42 Chayenne III.

Blocul de paradă al tehnicii MAI este deschis de Poliţia Română, cu zece motociclete BMW, fiind prezentate, de asemenea, alte autovehicule din dotare: Mercedes Clasa A cu pachet AMG, autospeciala Jaguar, BMW – 330 – XD, Dacia Duster şi o autospecială Dacia Dokker.

Parada mai include defilarea unor efective ale Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române şi o parte grupului de elită al unităţilor speciale de intervenţie ale poliţiilor statelor membre ale Uniunii Europene - "ATLAS".

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră participă la paradă cu ATV-uri, autospeciale Volkswagen Passat Variant, Dacia Duster, "Iveco Massif", Mitsubishi L200, "Volkswagen Transporter Kombi", autospeciale de supraveghere cu termoviziune şi "Landrover Discovery 4" şi ambarcaţiunile ARVOR 215 şi Harpoon 550 Open.

Inspectoratul General al Jandarmeriei participă la parada de 1 Decembrie cu motociclete, urmate de Volswagen Passat Variant, autoturismele Dacia Duster, autovehiculele URO VAM TL-Peace Keeper, autospecialele Volkswagen Transporter şi autospecialele blindate pentru intervenţie SANDCAT şi AM7.

IGSU etalează motociclete de intervenţie SMURD şi Honda Deauville NTV 700, ambulanţe Citroen Jumper şi Volkswagen Crafter, autospecialele pentru descarcerare complexă, pentru cercetare şi primă evaluare, pentru stingerea incendiilor şi pentru intervenţie şi salvare de la înălţimi.

Îşi mai prezintă tehnica din dotare SRI, cu dispozitive de intervenţie contrateroristă şi pirotehnică şi dispozitivul de gardare/protecţie.

Defilarea Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei, deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională, nu lipseşte de la defilarea de duminică. Şi Poliţia Locală este reprezentată la paradă de cei 24 de călăreţi din Patrula Călare a Municipiului Bucureşti.

În Piaţa Arcului de Triumf a prezentat onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", unitate etalon a Armatei României, prima unitate atestată documentar din armata română modernă.

Defilarea se va încheia cu evoluţia muzicilor militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi onorul dat de acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici