23 august, cum au transformat comuniştii o lovitură de stat în zi naţională cu o denumire care era greu de ţinut minte

4189 afișări
Imaginea articolului 23 august, cum au transformat comuniştii o lovitură de stat în zi naţională cu o denumire care era greu de ţinut minte

Prin lovitura de stat de la 23 august, regele Mihai I a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi conducătorul statului, încetarea alianţei cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu cu Aliaţii, dar şi colaborarea militară cu Uniunea Sovietică. Momentul vine după cinci ani de la semnarea unui pact secret între Germania nazistă şi URSS, în 23 august 1939, care a şi dus la pierderea Basarabiei pentru noi, dar şi la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, conform multor analişti istorici.

Acordul de armistiţiu a fost semnat, după 20 de zile, pe 12 septembrie, perioadă în care a domnit debandada pe unele porţiuni de front şi mulţi militari români au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie.

Acesta stabilea modalităţile de guvernare, plata despăgubirilor către URSS, dar şi revenirea Transilvaniei de Nord în graniţele României, în timp ce Cadrilaterul, Basarabia şi Bucovina rămâneau în posesia Bulgariei, respectiv Uniunii Sovietice.

Momentul 23 august a accelerat înaintarea Aliaţilor spre graniţele Germaniei, armata română eliberând pe 25 octombrie teritoriul naţional, după care a luptat în Ungaria şi Cehoslovacia.

Citeşte mai multe pe monitorulapararii.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici