271 de angajaţi de la Oltchim au primit deciziile de intrare în şomaj tehnic

Un număr de 271 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, joi, deciziile de intrare în şomaj tehnic începând cu 29 iulie, fapt ce îi nemulţumeşte pe salariaţi, care cer conducerii combinatului să stopeze acest proces.

216 afișări
Imaginea articolului 271 de angajaţi de la Oltchim au primit deciziile de intrare în şomaj tehnic

Vâlcea: 271 de angajaţi de la Oltchim au primit deciziile de intrare în şomaj tehnic (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Potrivit liderului sindical al Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, oamenii sunt circumspeţi cu privire la această decizie şi cer conducerii combinatului să oprească alte trimiteri în şomaj şi disponibilizări, solicitând, totodată, prim-ministrului Victor Ponta să intervină urgent pentru relansarea societăţii şi privatizarea acesteia, împreună cu Rafinaria Arpechim.

"271 de salariaţi de la Oltchim vor pleca în şomaj tehnic începând cu 29 iulie. Această serie de salariaţi care pleacă în şomaj tehnic vine după ce, în urmă cu două luni, 909 angajaţi au fost disponibilizaţi şi sperăm că este printre ultimele măsuri de trimitere în şomaj tehnic şi că la finalul lunii septembrie Oltchim va fi privatizat într-o formulă de succes care să includă şi rafinăria de la Piteşti, cea de la Arpechim", a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu.

Potrivit sursei citate, în prezent, la Oltchim lucrează 2.330 de salariaţi, iar cei plecaţi în şomaj tehnic pe 29 iulie vor rămâne acasă până pe 8 septembrie.

"Oamenii sunt profund nemulţumiţi de această decizie şi cer schimbarea administratorilor judiciari Piperea şi Bălan, solicită domnului prim-ministru să-i ceară domnului Vosganian (n.r. - ministrul Economiei, Varujan Vosganian) să relanseze în mod real combinatul, să-l privatizeze şi să nu-l falimenteze, aşa cum vor administratorii judiciari Piperea şi Bălan. Iar privatizarea Oltchim să se facă împreună cu Rafinăria Arpechim din Piteşti", a mai declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au fost disponibilizaţi, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.

În 5 iulie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, la Râmnicu Vâlcea, că cifra de afaceri a Oltchim este de 11 milioane de euro pe lunile mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane, adăugând că pentru salariaţi a fost virată suma de trei milioane de lei, respectiv 80% din lichidarea pe mai.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, aflat în insolvenţă, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Ulterior, în 27 iunie, reprezentantul administratorilor judiciari ai Oltchim, Gheorghe Piperea, anunţa că Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, în luna iulie, vânzarea combinatului, dacă grupul azer este interesat de achiziţia Oltchim.

În urmă cu trei ani, SOCAR anunţa că este interesată să coopereze cu Oltchim şi să îşi vândă produsele petrochimice pe piaţa românească, precizând atunci că acest lucru nu înseamnă că vrea să cumpere ceva în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici