5.000 de euro pentru o muşcătură de câine! Decizie în premieră la Tribunalul Bucureşti

O femeie a obţinut daune de 5.000 de euro de la proprietarii câinelui care a muşcat-o, Tribunalul Bucureşti dând, vineri, o decizie în premieră într-un astfel de litigiu.

827 afișări
Imaginea articolului 5.000 de euro pentru o muşcătură de câine! Decizie în premieră la Tribunalul Bucureşti

5.000 de euro pentru o muşcătură de câine

Tribunalul Bucureşti a admis în parte, vineri, acţiunea înaintată instanţei de persoana muşcată de câine, instanţa dispunând ca proprietarii animalului - euthanasiat între timp - şi rudele în curtea cărora se afla patrupedul la momentul incidentului să-i plătească daune de 5.000 de euro, deşi femeia ceruse, iniţial, 75.000 de euro. Tribunalul a decis ca plata despăgubirilor să se facă în solidar.

Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Acesta este primul caz în care o victimă primeşte daune de la stăpânii unui câine, într-un dosar civil.

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Bucureşti a încheiat dezbaterea procesului, care a durat de şase ani, instanţa rămânând să se pronunţe vineri.

Victima, Gabriela Barbu, a fost muşcată de câine în anul 2001, în curtea unor vecini, unde un cuplu venise în vizită cu patrupedul.

În urma incidentului, petrecut acum nouă ani, victima a suferit o operaţie la nivelul feţei şi a fost spitalizată cinci zile.

Barbu a întentat procesul în septembrie 2004, cerând proprietarilor câinelui, dar şi cei ai curţii în care se afla acesta în momentul incidentului, daune de 50.000 de euro şi de 100.000 de lei (aproximativ 24.000 de euro), susţinând că a rămas cu infirmităţi fizice şi psihice.

Între timp, ea a formulat şi plângeri penale, soluţionate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2, care au decis neînceperea urmăririi penale faţă de cei acuzaţi de victimă.

În această perioadă, procesul civil a fost suspendat, pentru soluţionarea laturii penale a litigiului.

Judecarea procesului a fost reluată la Tribunalul Bucureşti în decembrie 2008.

Proprietarii câinelui au explicat judecătorilor că, în urma incidentului, animalul a fost euthanasiat şi că au încercat să ajute victima, ducând-o la spital.

De cealaltă parte, avocatul victimei a întrebat martorii - audiaţi, vineri, de instanţă în legătură cu incidentul vechi de şase ani - dacă se cunoştea agresivitatea acestui animal, care ar fi muşcat câini de pe strada respectivă.

Avocatul a mai întrebat martorii dacă era un câine antrenat pentru lupte, însă ei nu au ştiut acest aspect sau nu şi-au amintit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici