7 ani de la COLECTIV. Doliul real al societăţii şi mirajul îmbunătăţirilor promise de clasa politică. România nu are încă nici măcar un singur centru pentru tratarea marilor arşi

  • Ce am învăţat ca invidizi, ca stat şi ca societate după „momentul” Colectiv?
  • Şapte ani mai târziu, există numeroase instituţii publice care nu au ieşire de incendiu funcţională, spitale în care încă nu există suficiente paturi pentru marii arşi, dar măcar, a crescut numărul pacienţilor cu arsuri grave care sunt trataţi în străinătate.
  • România este ţara din Europa cu cele mai multe cazuri de mari arşi, dar priveşte neputincioasă: nu îi poate trata şi îi trimite în străinătate.
  • 7 ani de la un incendiu ce putea fi evitat: 65 de tineri au murit (23 arşi de vii), iar 180 au ajuns în spitale, cu arsuri grave.
  • 7 ani mai târziu, România (încă) nu are niciun măcar un singur centru pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave.
648 afișări
Imaginea articolului 7 ani de la COLECTIV. Doliul real al societăţii şi mirajul îmbunătăţirilor promise de clasa politică. România nu are încă nici măcar un singur centru pentru tratarea marilor arşi

7 ani de Colectiv şi schimbări puţine. Au trecut aproape două mandate parlamentare pline, dar îmbunătăţirile se lasă aşteptate, în timp ce marii arşi suferă sau îşi pierd viaţa. Ce a urmat după tragedie: a căzut un guvern, au fost 7 prim-miniştri, 8 miniştri ai Sănătăţii şi alţii la Justiţie şi MAI. Un fel de tabula rasa la nivel descriptiv, la nivel de nume, dar nu şi de facto.

Duminică, ONG-urile organizează un marş în Bucureşti, cerând dreptate şi schimbări reale. 

În rest, oamenii încearcă să vorbească despre problemele din sistem. Dar nu-i ascultă nimeni. Spre exemplu, o profesoară universitară din Bucureşti dă voce problemelor din sistemul universitar în ceea ce priveşte siguranţa în caz de incendii şi alte pericole şi, la 7 ani după Colectiv, vorbeşte despre ce am învăţat din cea mai mare tragedie din ultimii 32 de ani. Aceasta arată că, deşi au trecut atâţia ani de la tragedie, multe instituţii de stat continuă să fie încremenite în timp şi nu au făcut îmbunătăţiri.

„7 ani de la Colectiv. Las aceste foto cu "ieşirea de urgenţă" dintr-o instituţie publică de învăţământ (care a avut un membru al comunităţii ars de viu în club). Nu contează ce instituţie, căci ce vreau să ilustrez este spoiala şi prefăcătoria cu care ne înconjurăm. Aşadar, o ieşire de urgenţă în clădire fanion, renovată şi reabilitată, în care sălile sunt cu tehnică modernă (care chiar funcţionează), dar care nu are uşă de urgenţă, iar cea pe care o denumeşte impropriu aşa e încuiată (cum se vede, instituţia ne invită să sunăm la 112 sau pe centrală la interior cutare sau la administratorul clădirii pe mobil). Ieşirea e, oricum, doar pentru unii. Dar nimic nu mai are importanţă pentru că se iese într-o curte interioară la rândul ei încuiată cu lacăt. Nu mai vorbesc că nu avem proceduri, că nu se fac simulări de incendiu sau cutremur, că cealaltă ieşire din instituţie (nu de urgenţă) e încuiată şi ea (căci nu avem portar), că intrarea/ieşirea se fac om cu om pe o uşă îngustă. Aici suntem. Da, am scris oficial. Nu, nu mi s-a răspuns. Da, am abordat fizic responsabilii clădirii: unul a zis că face ce i se spune, celălalt mi-a zis că EXISTĂ ieşire de urgenţă şi că atât s-a putut. 
 

 

O supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, Alexandra Furnea, a scris un jurnal - „Jurnalul lui 66. Noaptea în care ars”. Rudele celor care au murit caută (încă) dreptate. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici