A doua cea mai mare groapă de gunoi din România, veche de 70 de ani, a fost închisă

A doua mare rampă de gunoi a României, de la Pata Rât, veche de 70 de ani, a fost închisă şi ecologizată, înainte de termen. Investiţia Consiliului Judeţean Cluj a investit în acest sens peste 53 de milioane de lei.

10068 afișări
Imaginea articolului A doua cea mai mare groapă de gunoi din România, veche de 70 de ani, a fost închisă

A doua cea mai mare groapă de gunoi a României, veche de 70 de ani, a fost închisă

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pe rampa de gunoi de la Pata Rât era depozitată o cantitate de aproape 3 milioane de mc de deşeuri.

„Rampa de gunoi de la Pata Rât, veche de peste 70 de ani, a fost închisă şi ecologizată, astfel că a devenit istorie. A doua mare rampă de gunoi a României, după cea din Bucureşti, şi una dintre cele mai mari din Europa, întinsă pe 22 de hectare şi pe care era depozitată o cantitate de 2,9 milioane de mc de deşeuri, nu mai poluează. Am reuşit să închidem rampa înainte de termenul care era martie 2020. Aici erau depozitate deşeuri din perioada comunistă, închiderea rampei de la Pata Rât fiind, de departe, cel mai complex şi dificil proiect derulat de CJ Cluj. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 53,6 de milioane de lei, majoritatea fonduri europene”, a spus Tişe.

La depozitul de gunoi de la Pata Rât s-a înregistrat, în vara anului 2017, o alunecare de teren de 300 de m, care punea în pericol centura de ocolire a oraşului Cluj-Napoca de la Vâlcele – Apahida, iar levigatul (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor – n.a.) scurs din rampă s-a revărsat în Pârâul Zăpodie, astfel că au fost făcute lucrări suplimentare de consolidare, ecologizare şi epurare.

„CJ Cluj şi-a asumat decizia de a închide toate rampele neconforme din judeţ, iar în 2018 au fost închise rampele de la Huedin, Gherla, Turda. Rampa de la Pata Rât este singura monitorizată pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu de către România”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.

În judeţul Cluj urmează să mai fie închise rampele neconforme de la Dej şi de la Câmpia Turzii.

Lucrările de închidere la rampa de la Dej sunt finalizate şi mai urmează recepţia, iar la Câmpia Turzii lucrările sunt realizate în proporţie de 16%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rampă,
închidere,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici