Academia Franceză a ales-o pe Sylviane Agacinski, feministă împotriva maternităţii surogat şi a fertilizării asistate

Numirea a venit cu 13 voturi dintr-un total de 23.

502 afișări
Imaginea articolului Academia Franceză a ales-o pe Sylviane Agacinski, feministă împotriva maternităţii surogat şi a fertilizării asistate

Sylviane Agacinski şi Lionel Jospin

Filosoful francez Sylviane Agacinski, în vârstă de 78 de ani, imaginea feminismului în Hexagon, aflată în centrul numeroaselor controverse pentru lupta ei împotriva maternităţii surogat şi a tuturor formelor de fertilizare in vitro, a fost aleasă joi, 1 iunie, în Académie Française, în locul scriitorului Jean-Loup Dabadie, care a murit în urmă cu 3 ani.

Scriitoarea a fost aleasă cu 13 voturi din 23. Acum, instituţia pariziană care îi are pe „Nemuritorii Franţei”, cum sunt numiţi membrii săi, are 7 femei şi 29 de bărbaţi, dintr-un total de 40 de locuri (4 sunt în prezent vacante).

Născută în 1945, Sylviane Agacinski a participat, la vârsta de 30 de ani, la crearea Groupe de recherche sur l'enseignement philosophique, alături de filosoful Jacques Derrida (cu care are un fiu) şi cu Jean-Luc Nancy.

Câţiva ani mai târziu, a fost numită director de program la Collège international de philosophie, înainte de a preda la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris până în 2010.

Între timp, în 1994 se căsătoreşte cu Lionel Jospin, viitorul prim-ministru al Franţei. În acel an, a publicat „Critique de l'égocentrisme, la question de l'Autre”, urmată în 1998 de „Politique des sexes. Mixité et parité”.

Cea mai cunoscută şi mai controversată lucrare a sa este „Corps en miettes”, publicată în 2009, în care scria: „Afacerea bebeluşilor caută peste tot pântece de închiriat. Propaganda în favoarea maternităţii surogat nu poate ascunde violenţa acestei practici. În numele demnităţii umane, această carte îndeamnă la rezistenţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici