ACCEPT, după decizia CCR privind căsnicia cuplurilor gay: Adrian şi Clai, doar „un pic” căsătoriţi

Asociaţia ACCEPT spune, după ce CCR a decis că articolul de lege privind recunoaşterea căsătoriilor gay este constituţional doar într-o anumită măsură, că statul român trebuie să recunoască mariajul încheiat în afara ţării, deoarece situaţia ambiguă duce la „fragmentarea dreptului la familie”

1545 afișări
Imaginea articolului ACCEPT, după decizia CCR privind căsnicia cuplurilor gay: Adrian şi Clai, doar „un pic” căsătoriţi

ACCEPT, după decizia CCR privind căsnicia cuplurilor gay: Adrian şi Clai, doar „un pic” căsătoriţi

“Adrian şi Clai, doar „un pic” căsătoriţi: statul român trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate peste graniţă, în scopul asigurării dreptului la liberă circulaţie în UE. (...) Această prevedere a Codului Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării”, se arată într-un comunicat de presă trimis, miercuri, de Asociaţia ACCEPT.

Potrivit sursei citate, Asociaţia ACCEPT salută decizia CCR, care face un “prim pas important” în asigurarea egalităţii în drepturi şi demnitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT), şi pentru familiile lor.

„Curtea Constituţională a decis astăzi că dreptul la viaţă de familie pentru cuplurile de acelaşi sex există şi trebuie respectat în baza Constituţiei României. Decizia CCR obligă autorităţile să asigure drepturi egale pentru soţii de acelaşi sex care se bucură de dreptul lor la liberă circulaţie. Totuşi, această decizie nu obligă la recunoaşterea tuturor căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării, nici la recunoaşterea tuturor drepturilor ca familie pentru cetăţenii căsătoriţi recunoscuţi în vederea şederii - această situaţie ambiguă duce la fragmentarea dreptului la familie”, a declarat, avocată în drepturile omului şi membră a Asociaţiei ACCEPT, Iustina Ionescu.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici