Accesul în salina Slănic Prahova, restricţionat după ce un lift cu turişti a căzut în gol

Accesul vizitatorilor în salina de la Slănic Prahova a fost restricţionat după incidentul de miercuri, când un lift datând din anul 1936 a căzut în gol cu mai mulţi turişti, iar 300 de persoane au rămas în subteran, singurii care mai pot intra în salina fiind cei care au bilete de tratament.

1889 afișări
Imaginea articolului Accesul în salina Slănic Prahova, restricţionat după ce un lift cu turişti a căzut în gol

Accesul în salina Slănic Prahova, restricţionat după ce un lift cu turişti a căzut în gol (Imagine: Adrian Stoicoviciu/ Mediafax Foto)

Salina de la Slănic, judeţul Prahova, a fost închisă turiştilor care vor să intre în mina de vizitare, situată la aproximativ 208 metri în subteran, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul salinei Slănic, Liviu Soare, convocat, joi, la Prefectura Prahova, la o discuţie cu reprezentanţii mai multor instituţii, a declarat, la finalul întâlnirii, că singurii care mai pot intra în salină sunt turiştii care şi-au cumpărat bilete de tratament şi care sunt transportaţi în mină cu microbuzele, prin zona de exploatare.

"În momentul de faţă au acces numai cei care au bilete de tratament. Accesul se face auto, cu mijloace de transport ale unei firme care are încheiat contract cu mina” a afirmat Liviu Soare.

Directorul salinei de la Slănic Prahova a precizat că este vorba despre aproximativ 200 de persoane care au bilete şi al căror acces este permis în mina de vizitare. De asemenea, acesta a spus că liftul folosit pentru a coborî şi a urca turiştii în şi din mina de la Slănic a fost închis.

Liviu Soare a precizat, răspunzând unei întrebări, că lifturile au fost puse în funcţiune în anul 1936 şi că de atunci asigură transportul spre şi dinspre subteran. El a spus că ceea ce s-a întâmplat miercuri a fost "pur şi simplu un incident tehnic", că liftului i s-a făcut luni revizia tehnică săptămânală, cu două zile înainte de incident, iar expertiza tehnică a fost făcută în aprilie 2013 şi este valabilă doi ani.

Un lift al Salinei Slănic a căzut în gol peste un metru, miercuri după-amiază, transportul spre şi dinspre subteran fiind complet blocat. Reprezentanţi ai salinei declarau miercuri pentru MEDIAFAX că nicio persoană nu se afla în lift în momentul în care acesta s-a defectat.

Directorul Liviu Soare, care nu a putut fi contactat miercuri, a afirmat joi că în momentul incidentului în lift se aflau opt persoane, reprezentând capacitatea maximă a ascensorului.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova anunţă, într-un buletin de presă de joi, că în momentul în care s-a produs incidentul în lift se aflau zece persoane, respectiv nouă adulţi şi un copil.

Conform ISU Prahova, toţi cei zece au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD şi ale ambulanţei, un bărbat de 56 de ani fiind transportat la spital după ce a suferit un traumatism la un picior.

Liviu Soare a spus că turistul a suferit o luxaţie în urma căreia are piciorul în ghips.

Peste 300 de persoane care au rămas în subteran au fost evacuate din mina de vizitare prin mina de exploatare, de unde au fost scoase la suprafaţă cu două microbuze, operaţiunea durând două ore şi jumătate. Mai mulţi dintre turişti au făcut atacuri de panică.

Întrebat când va fi repornit liftul, directorul Liviu Soare a spus că nu ar putea da "un pronostic" în această privinţă.

"Momentan este închis, nu aş putea să dau un pronostic, dar este de durată, pentru că dacă tot ne apucăm să facem o treabă trebuie să o facem la modul cel mai serios şi când dăm drumul să ştim că e o treabă nemţească, apăsăm pe buton şi totul merge OK", a spus Liviu Soare.

Acesta a adăugat că există un studiu de fezabilitate realizat în anul 2012, care prevede realizarea mai multor investiţii la salina de la Slănic, între care un hotel, studiu care menţionează şi existenţa pe viitor al unui lift modern, dar că "din păcate acest studiu nu a fost pus în valoare până acum".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici