Accidentele rutiere uşoare, soluţionate amiabil de la 1 iulie

Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere cu avarii uşoare va fi pusă în practică de la 1 iulie şi va constitui o alternativă la procedura actuală, care obligă şoferii să se deplaseze la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal, a anunţat autoritatea de reglementare.

614 afișări
Imaginea articolului Accidentele rutiere uşoare, soluţionate amiabil de la 1 iulie

Accidentele rutiere uşoare, soluţionate amiabil de la 1 iulie (Imagine din arhivă; Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Aşa cum s-a anunţat şi cu alte ocazii, constatul amiabil va fi pus în aplicare de la 1 iulie. Soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere soldate cu avarii uşoare va fi o alternativă la procedura actuală, care constă în deplasarea conducătorii vehiculelor implicate în accidente rutiere la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal de contravenţie", a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Constatul amiabil este reglementat de Legea 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Ordinul CSA 21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatarea amiabilă de accident.

Constatarea amiabilă de accident permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători.

Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaştere a responsabilităţii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente şi fapte care vor ajuta în soluţionarea dosarelor de daună.

Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcţie de informaţiile completate în formular de către ambii conducători auto.

Procedura de constatare amiabilă va putea fi aplicată în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule şi din care au rezultat numai pagube materiale.

Potrivit OUG 195/2002, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident şi care au completat şi înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligaţia de a se prezenta la Poliţia Rutieră în vederea întocmirii documentelor de constatare.

Utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligaţie, ci o alternativă la procedura actuală.

Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabilă de accident. Acesta conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică, şi instrucţiuni de utilizare.

După completarea tuturor datelor solicitate, fiecare şofer are obligaţia de a transmite copia formularului către asigurătorul care a emis poliţa de răspundere civilă auto (RCA) a vehiculului pe care l-a condus.

Dacă una din persoanele implicate în accident se consideră îndreptăţită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului respectiv se va adresa asigurătorului RCA al celuilalt vehicul implicat în accident.

În cazul avizării unei daune în baza formularului de constatare amiabilă, asigurătorii îndeplinesc formalităţile de deschidere a dosarului de daună, constatare a pagubelor şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie.

Punerea în practică a constatului amiabil a fost precedată de încheierea unui protocol de colaborare între asigurătorii autorizaţi să emită poliţe RCA, care conţine şi procedura privind stabilirea răspunderii şi regimul probator în funcţie de cumululul de elemente şi cazuistică completă inspirată din Codul Rutier român şi practica franceză în domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici