Accidentul aviatic de la Tuzla, cercetat de procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme

Accidentul aviatic de la Tuzla, în urma căruia au decedat 12 militari, va fi cercetat de procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme, care au izolat deja locul şi au ridicat corpurile, cazul fiind preluat la ordinul procurorului general, Codruţa Kovesi.

97 afișări
Imaginea articolului Accidentul aviatic de la Tuzla, cercetat de procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme

Accidentul aviatic de la Tuzla, cercetat de procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme (Imagine: Cristi Cimpoeş/Mediafax Foto)

La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a înregistrat cauza având ca obiect catastrofa aviatică de la Tuzla, luni, soldată cu moartea a 12 militari care efectuau o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, se arată într-un comunicat de marţi al procurorilor.

Prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţa Kovesi, cauza a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"La faţa locului s-a deplasat echipa coordonată de procurorii militari, însoţită de comisia specială de investigare constituită la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, împreună cu specialişti criminalişti conduşi de comisar şef Gabriel Ţâru, directorul Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române", se mai arată în comunicat.

Ca prime măsuri, s-a izolat locul tragediei, fiind ridicate cele 11 cadavre carbonizate, iar cele trei victime au fost transportate la Spitalul Militar Central Bucureşti. O victimă a decedat la spital, alte două fiind internate în stare stabilă.

Cercetările au continuat la faţa locului până în jurul orelor 1:30, fiind periată întreaga zonă pentru a fi ridicate toate probele.

Totodată, s-a asigurat paza zonei şi s-a dispus reluarea cercetărilor, marţi dimineaţă, la 8.00.

La ora transmiterii comunicatului, se efectuează necropsiile cadavrelor la Spitalul Judeţean Constanţa, iar la faţa locului se continuă perierea zonei pentru a fi identificate toate componentele avionului în vederea stabilirii pistelor de cercetare.

"După finalizarea cercetării locului accidentului, vor fi avansate eventualele variante de anchetă", mai arată anchetatorii.

Ancheta este coordonată de o echipă de procurori militari, condusă de adjunctul Secţiei Parchetelor Militare, colonelul Nicolae Lupulescu.

Kovesi l-a desemnat pe Marius Iacob, procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, pentru a asigura toate măsurile procedurale necesare cercetării, din punct de vedere criminalistic.

Un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că în catastrofa aviatică de la Tuzla şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale, cu vârste între 22 şi 49 de ani, majoritatea acestora fiind necăsătoriţi.

Potrivit unui comunicat de marţi al MApN, militarul care a murit, luni noapte, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, este locotenentul Liviu Antim.

Ministerul Apărării precizează că în urma accidentului de la aerodromul din Tuzla şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale.

Aceştia sunt: comandorul Nicolae Jianu (comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" din Boboc), care avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche (34 de ani), care era căsătorit şi avea un copil, locotenent Lavinia Guiţă (26 de ani), necăsătorită.

În accidentul aviatic şi-au pierdut viaţa şi maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ, care avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, locotenent Liviu Antim, care avea 27 de ani şi era necăsătorit, maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu, care avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

De asemenea, în accident au murit şi maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi, care avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil, maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc, care avea 29 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman, care avea 26 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu, care avea 22 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Cosmin Furtună, în vârstă de 28 de ani, necăsătorit, şi soldatul Cosmin Florescu, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit.

Conform sursei citate, starea celor doi militari răniţi, căpitanul Daniel Bâlsanu şi maistrul militar clasa a IV-a Marius Nazare, este stabilă, aceştia fiind internaţi la Spitalul Militar pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament.

Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, urmăresc cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi şi sunt alături de familiile greu încercate, precizează MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici