Actuali şi foşti angajaţi în CNCD, în sectorul guvernamental sau ONG, candidaţi la Colegiul director

Actuali şi foşti angajaţi în CNCD, oameni din sectorul guvernamental şi neguvernamental candidează pentru cele şase locuri care rămân vacante în aprilie în Colegiul director al instituţiei, fiind propuşi de partide şi ONG-uri sau candidaţi independenţi.

597 afișări
Imaginea articolului Actuali şi foşti angajaţi în CNCD, în sectorul guvernamental sau ONG, candidaţi la Colegiul director

Actuali şi foşti angajaţi în CNCD, în sectorul guvernamental sau ONG, candidaţi la Colegiul director (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

La şase din cei nouă membri în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) le expiră mandatele de cinci ani. Dintre aceştia, candidează pentru un nou mandat actualul preşedinte al instituţiei Csaba Asztalos, alături de Claudia Popa, Cristian Jura şi Luminiţa Gheorghiu.

În colegiu vor rămâne Theodora Bertzi, Maria Lazăr şi Istvan Haller.

Potrivit Ordonanţei Guvernului OG nr. 137/2000, "la numirea membrilor Colegiului director se va urmari ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiati în ştiinţe juridice".

Astfel, minim şase din cei nouă membri în colegiu trebuie să aibă studii juridice. Întrucât, dintre cei tri membri în colegiu care rămân în funcţie, numai Istvan Haller are studii juridice, cinci dintre cei şase noi membri care vor fi numiţi trebuie să fie licenţiaţi în drept.

Jumătate dintre cei 18 candidaţi sunt licenţiaţi în drept, potrivit candidaturilor depuse pe site-ul Camarei Deputaţilor.

Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului au publicat candidaturile depuse şi au înaintat propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în sedinţă comună. În termen de 10 zile de la publicarea candidaturilor, respectiv până pe 20 martie, se pot depune la comisiile permanente de specialitate, în scris, obiecţiuni argumentate cu privire la candidaturile depuse.

Csaba Asztalos este desemnat de UDMR pentru un nou mandat în Colegiul director al CNCD. În vârstă de 41 de ani, el a avut două mandate ca preşedinte al CNCD, în perioada 2005 - 2009 şi din aprilie 2010 până în prezent, şi a mai fost membru al Colegiului director al CNCD în perioada 2002 - 2005. A fost consilierul lui Marko Bela, în calitatea acestuia din urmă de viceprim-ministru, din ianuarie până în aprilie 2010, în domeniul combaterii discriminării şi protecţiei minorităţilor naţionale, precum şi în calitatea de preşedinte al UDMR, din 1999 până în 2002. Asztalos a fost şi consilier al preşedintelui-director general al Rompetrol, între 2001 şi 2005

A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea şi este doctor în drept al Universităţii Bucureşti.

Din 2004 până în prezent este formator asociat la Institutul Naţional al Magistraturii, unde predă "Prevenirea şi combaterea discriminării", iar din 2010 - lector la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi lector asociat la Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane.

Claudia-Sorina Popa, actualmente membru în Colegiul director, şi Vichi-Ştefania Stoican au fost nominalizate de PNL.

Claudia Popa, în vârstă de 42 de ani, este membru în Colegiul director al CNCD din 2010. Ea a lucrat, din aprilie 2010 până în ianuarie 2012, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, ca director programe şi strategii accesare fonduri eropene şi ca cercetător. A mai lucrat ca expert consultant implementare proiect la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, secretar de stat în Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) din Ministerul Muncii, consultant financiar la o bancă şi cadru didactic la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş.

A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii "Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca şi s-a specializat ulterior în pedagogie la Universitatea din Oradea.

Ştefania Stoican, în vârstă de 34 de ani, este, din august 2012, manager de marketing la o firmă. Anterior, a ocupat poziţiile de director de informare şi informatizare la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi director de marketing la Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi. A mai lucrat la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, ca referent şi apoi şef birou, şi la Primăria Sectorului 2.

Este licenţiată în comunicare la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) şi a mai urmat cursuri de managementul afacerilor interne la Academia de Poliţie.

Din partea PSD au fost propuşi Petre Manole, Luminiţa Gheorghiu şi Cristian Jura, aceştia doi din urmă fiind şi în prezent în conducerea CNCD.

Petre Manole, în vârstă de 31 de ani, este consilier al ministrului delegat pentru Dialog social, consilier local în sectorul 5 şi blogger. De asemenea, a lucrat pe relaţii publice şi implementare de proiecte pentru mai multe ONG-uri, precum Centrul Romilor pentru Politici Publice, Partida Romilor Pro Europa şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună".

Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Luminiţa Gheorghiu, în vârstă de 62 de ani, este membru în Colegiul director al CNCD din 2010. A ocupat, printre altele, funcţiile de consilier la Camera Deputaţilor (2013 - 2014, 2008 - 2012), senator (2008), vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap (2003 - 2005), secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (2001 - 2003) şi consilier local în sectorul 5 (1996 - 2001).

A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi este doctor în ştiinţe juridice.

Luminiţa Gheorghiu a fost decorată cu Steaua Românei în grad de Cavaler, în 2002, primind şi alte distincţii pentru activitatea în domeniul social.

Cristian Jura, în vârstă de 42 de ani, a fost preşedinte al CNCD în perioada august 2002 - noiembrie 2003 şi este membru în Colegiul director din aprilie 2010. Este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", din 2014, şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, din 2004. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice (2003 - 2005) şi director al Direcţiei pentru Armonizare Legislativă a (2001 - 2002), şi în Parlament, ca expert parlamentar (1997 - 2001 şi 2005 - 2010).

Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti şi doctor în drept.

Din partea grupului minorităţilor naţionale a fost propus Ilie Dincă. În vârstă de 56 de ani, Dincă este din 2013 director al Centrului de formare şi perfecţionare profesională al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", unde şi-a început acitivitatea în 2005. A fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, între 2009 şi 2013 şi respectiv 2004 şi 2005. Anterior a fost subsecretar de stat în Oficiul naţional pentru romi din Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, coordonator programe şi asistent pentru relaţia cu organizaţiile romilor tot în Guvern şi consilier judeţean de Ilfov.

Este licenţiat în Administraţie Publică la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Ceilalţi candidaţi au fost propuşi din partea unor organizaţii neguvernamentale sau candidează ca independenţi.

Coaliţia anti-discriminare a depus în Parlament patru candidaturi pentru Colegiul director al CNCD, toţi experţi implicaţi în numeroase proiecte în domeniu.

Cei patru candidaţi sprijiniţi de Coaliţia anti-discriminare, formată din nouă organizaţii non-guvernamentale care apară şi promovează drepturile omului, sunt: Oana Băluţă, conferenţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti, expertă în egalitate de gen, Cerasela Bănică, expert în domeniul combaterii discriminării romilor, Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agenţiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene şi Crina Morteanu, expert în egalitate de gen şi promovarea drepturilor minorităţilor.

Dintre aceştia, Cerasela Bănică şi Cristinel Buzatu sunt licenţiaţi în drept.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) l-a propus pe Daniel Vasile, actualmente consilier juridic în cadrul CNCD (din 2010). În vârstă de 34 de ani şi de etnie romă, Daniel Vasile este licenţiat în drept şi doctorand la Universitatea Bucureşti şi predă drept penal, ca lector, la Universitatea Bioterra. A fost profesor de limba rromani şi învăţător.

Ioan Vasile Ţene, în vârstă de 43 de ani, doctor în istorie al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi angajat ca inspector superior în Primăria Cluj-Napoca din 1996, este propus de Asociaţia Culturală "Inima Ardealului".

Florin Bogdănel Priboi, în vârstă de 29 de ani, candidează independent pentru calitatea de membru în Colegiul director al CNCD, recomandându-se, printre altele, drept "primul rrom din istorie în Programul profesional şi universitar al SUA Hubert H. Humphrey în domeniul drepturilor omului, deţinător al titlului de Master în Dreptul Internaţional Public, licenţiat în Drept şi în Ştiinţe Politice, autor al cărţii «The Human Right: Roma Political Representation»".

Şi Mihai Tociu, blogger şi preşedinte al fundaţiei Romanian Children's Appeal, pe care a fondat-o în 1993, şi-a depus candidatura pentru un loc în Colegiul director al CNCD. Este cunoscut pentru o serie de campanii în spaţiul public, precum: "Eminescu trăieşte prin noi", "Iubeşte româneşte (pro-Dragobete)", "Cine-i bou face cadou (anti-Velantines)", "De-mascarea lui Mihai Viteazu", "Picasso 1, împotriva reclamelor cu mesaje anti-româneşti", "Picasso 2, împotriva campaniilor homosexuale agresive", "«Sus opinca», împotriva propagandei şovine a Ungariei" şi "«Vei rămâne fără Ţară», împotriva Referendumului pentru aderarea la UE".

În vârstă de 51 de ani, Tociu este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti - Facultatea Transporturi Rutiere.

Asociaţia Generală a Inginerilor din România o propune pe Diana Cornelia Pană pentru un mandat de mebru în Colegiul director al CNCD. În vârstă de 44 de ani, Pană este consilier pentru afaceri europene în CNCD din 2007 şi a mai fost consilier de imagine şi comunicare şi consilier principal în instituţie în 2002 - 2003 şi respectiv în 2004. A mai lucrat în Ministerul Integrării Europene, în calitate de consilier (2004 - 2006), ca redactor şi şef al biroului de presă al PSD. Este licenţiată în jurnalism.

Mariana Dincă, un alt candidat independent, în vârstă de 35 de ani, a fost, în perioada 2010 - 2015, manager al mai multor proiecte în domeniul combaterii discriminării şi educaţiei, între 2005 şi 2010, expert guvernamental, iar între 2002 şi 2005, coordonator de proiecte educaţionale la Romani Criss.

Este licenţiată în asistenţă socială la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, unde şi-a luat şi diploma de doctor în sociologie.

Dragoş Tiberiu Niţă, în vârstă de 39 de ani, tot candidat independent, este coordonator de proiecte culturale în Institutul Cultural Român, din 2013, şi coordonator de program în subcomisia de ştiinţă a Comisiei Naţionale pentru UNESCO, din august 2014. A mai fost membru în Colegiul director al CNCD în perioada 2007 - 2012, din 2010 fiind şi vicepreşedinte al consiliului. A mai fost consilier în Ministerul Educaţiei, în 2012 şi 2013, în Autoritatea Naţională pentru Tineret a Guvernului (2003 - 2007) şi director general în Ministerul Tineretului şi Sportului (2001 - 2003).

Este licenţiat în drept la Universitatea Româno-Americană şi în teologie ortodoxă la Universitatea Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici