Acum sau niciodată. Doar o reducere drastică a emisiilor va evita fenomenele climatice extreme

Numai o reducere drastică a emisiilor va evita fenomenele climatice extreme, potrivit ultimului raport al ONU, publicat luni.

348 afișări
Imaginea articolului Acum sau niciodată. Doar o reducere drastică a emisiilor va evita fenomenele climatice extreme

Reducerea drastică a utilizării combustibililor fosili, cultivarea pădurilor şi consumul mai redus de carne. Sunt doar câteva dintre acţiunile necesare în acest deceniu pentru limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, se arată într-un raport al ONU publicat luni, scrie Reuters.

În ciuda avertismentelor privind schimbările climatice emise încă din 1990, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt nivel din istorie.

Rezultatul este că emisiile globale sunt pe cale să depăşească limita de încălzire de 1,5 grade Celsius şi să ajungă la aproximativ 3,2 grade Celsius până la sfârşitul secolului.

În acest moment, doar reduceri severe ale emisiilor în acest deceniu în toate sectoarele, de la agricultură şi transporturi la energie şi clădiri, pot schimba situaţia, se arată în raport.

Chiar şi în acest caz, guvernele ar trebui să intensifice eforturile de plantare a mai multor copaci şi să dezvolte tehnologii care ar putea elimina o parte din dioxidul de carbon deja prezent în atmosferă după mai mult de un secol de activitate industrială.

„Acum sau niciodată", a declarat Jim Skea, copreşedintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), într-o declaraţie se însoţeşte raportul, ultimul dintr-o serie de trei, următorul fiind aşteptat abia peste cinci ani.

În timp ce alte rapoarte recente ale IPCC au abordat cele mai recente descoperiri din domeniul ştiinţei schimbărilor climatice, precum şi modalităţile de adaptare a lumii la o lume mai caldă, cel de luni a abordat modalităţile de reducere a emisiilor - ceea ce îl face unul dintre cele mai controversate rapoarte din pachetul pentru guverne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici