Acuzaţii grave: Un medic spune că ambulanţe din Galaţi au fost trimise la un accident grav fără medicamente sau apă oxigenată

Un medic din Galaţi care a intervenit întâmplător la un accident rutier grav spune că s-au trimis ambulanţe fără materialele şi medicamentele necesare. „Ne place să defilăm la parade cu nino-nino de ultimă generaţie”, spune medicul, dar intervenţiile îndepărtate de oraşe se fac cu maşini vechi.

1358 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii grave: Un medic spune că ambulanţe din Galaţi au fost trimise la un accident grav fără medicamente sau apă oxigenată

Acuzaţii grave: Un medic spune că ambulanţe din Galaţi ar fi fost trimise la un accident grav fără medicamente sau apă oxigenată

Medicul Valentin Boldea a povestit pe Facebook că a fost martorul unui accident rutier grav produs luni seara, într-un sat din judeţul Galaţi.

El a acordat primul ajutor răniţilor şi s-a declarat indignat de faptul că ambulanţele sosite la faţa locului nu aveau medic şi materiale şi medicamente elementare.

„Zilele trecute pe când mă întorceam de la cabinet, la ieşirea unei localităţi situată la 42 km de Galaţi a avut loc un accident rutier produs cu câteva minute înainte şi soldat cu două victime, una comatoasă cu multiple traumatisme şi cea de a doua cu un traumatism facial ce sângera abundent. Am oprit pentru a acorda primul ajutor (...) iar după o primă evaluare am decis să acord atenţie persoanei comatoase după aplicarea unui tampon compresiv pe plaga sângerândă a celei de-a doua persoane. La câteva minute (reacţie promptă nu pot comenta) au apărut două ambulanţe tip B de la o substaţie SAJ Galaţi fiecare cu un ambulanţier şi o asistentă. După ce am urcat pacienţii în câte o ambulanţă am început procedurile terapeutice de stabilizare a pacienţilor. De aici începe indignarea mea când am constatat că niciuna din cele două ambulanţe nu avea materialele şi medicamentele necesare, NU APĂ OXIGENATĂ, NU SUBSTANŢE HEMOSTATICE; DOAR FESE, COMPRESE STERILE ŞI SER FIZIOLOGIC. Noroc că starea pacienţilor nu s-a agravat şi cei doi au plecat spre Galaţi relativ echilibraţi, deşi se solicitase sprijin de suport din partea unor echipaje specializate cu medic pentru pacientul cu politraumă”, a scris medicul Valentin Boldea.

Medicul susţine că „ne place să defilăm la parade cu nino-nino de ultimă generaţie, dar intervenţiile în părţile îndepărtate de municipiile mari se face tot cu maşinile vechi”.

De asemenea, Boldea arată cu degetul către şoferii care au trecut prin zonă fără să oprească, deşi carosabilul era plin de resturi în urma accidentului.

„Maşinile implicate în accident erau de ambele părţi ale drumului. Pe carosabil erau numeroase resturi, maşinile treceau şi nimeni nu a oprit ca să ajute. Noroc cu localnicii care au luminat cu telefoanele până la sosirea ambulanţelor, am putut acorda primul ajutor. Ca să nu se întâmple altă nenorocire, am blocat cu maşina proprie o parte a perimetrului. În ceea ce priveşte Poliţia, aceasta a apărut în apropiere de oraşul Galaţi, în localitatea în care s-a produs accidentul nemaifiind nici un agent la postul de poliţie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Boldea.

Concluzia medicului gălăţean este că un sistem în moarte clinică nu poate fi resuscitat, deoarece este bun doar pentru transplantare şi folosirea componentelor în regândirea unui sistem medical nou.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi spun că în acest caz s-au respectat procedurile şi că dotările ambulanţelor sunt identice la toate maşinile din judeţ.

„Ambulanţele au dotări similare peste tot, în judeţ sau în oraşe, nu contează. Diferenţa este că nu sunt medicii la staţiile din judeţ, avem doar în Galaţi. Anul viitor sperăm să avem medici şi la staţiile din Tecuci şi Tg.Bujor. Până atunci, conform procedurii, la intervenţie se duce cea mai apropiată ambulanţă, iar echipa cu medic o întâmpină pe drum. Ambulanţele nu au apă oxigenată, nu intră în nomenclator, iar substanţele hemostatice sunt doar în ambulanţele de tip C”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Mihai Polinschi.

Taguri:
ambulanţe,
accident,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici