Administraţia Penitenciarelor critică proiectul legii pensionării: Încalcă principiile egalităţii

Administraţia Naţională a Penitenciarelor critică proiectul legii pensionării, precizând că acesta încalcă principiile unicităţii şi egalităţii privind pensiile militare de stat şi propune ca cererile de pensionare aflate în analiză să beneficieze de prevederile în vigoare, nu de cele din proiect.

316 afișări
Imaginea articolului Administraţia Penitenciarelor critică proiectul legii pensionării: Încalcă principiile egalităţii

Administraţia Penitenciarelor critică proiectul legii pensionării: Încalcă principiile egalităţii

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) propune reformularea alineatului 1 din Dispoziţiile Finale ale proiectului noii legi a pensiilor, care va stabili veniturile foştilor militari, acestea fiind considerate pensii speciale.

„Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale în vigoare la data încetării raporturilor de serviciu/muncă ale persoanelor solicitante”, este propunerea pe care ANP o face iniţiatorilor acestei legi.

Dacă această precizare va fi cuprinsă în forma finală a legii, toţi cei care vor beneficia de pensii speciale şi au depus deja dosarele de pensionare, vor beneficia de actualele prevederi ale legii pensiilor.

„Apreciem că prezentul proiect încalcă principiile unicităţii si respectiv al egalităţii, instituite prin articolul 2 literele a şi b din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care, pe de o parte, se stabileşte faptul ca statul organizează şi garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la acesta, iar pe de alta parte se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, se precizează în comunicatul Administraţiei Penitenciarelor.

ANP susţine că dezideratele avute în vedere la emiterea Legii nr. 223/2015 nu se vor mai atinge, deoarece reglementarea propusa va da naştere unor discrepanţe între persoanele cărora li s-au stabilit drepturile la pensie anterior şi cele pentru care se va aplica noua forma a legii.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, duminică seara, că Guvernul va adopta săptămâna următoare o ordonaţă de urgenţă privind pensile militare, precizând că acestea nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate.

Potrivit proiectului de OUG prezentat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, se modifică baza de calcul stabilită pentru pensia militară, aceasta fiind media "soldelor lunare de funcţie, de gradaţie şi solda de comandă, după caz /salariilor de funcţie, de gradul profesional deţinut, de gradaţie şi salariul de comandă, după caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special", la alegere.

Legea în vigoare prevede că baza de calcul este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, medie la care se "adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici