Adrian Despot vorbeşte despre tragedia din Colectiv: Majoritatea oamenilor implicaţi în acest dezastru care s-a întâmplat nu erau pregătiţi. Lumea mea s-a schimbat

Liderul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, rănit în incendiul de vineri seară din Clubul Colectiv din Capitală, a declarat, marţi, la Sibiu, că majoritatea oamenilor implicaţi în dezastrul care a avut loc "nu erau pregătiţi, de la instituţiile statului până la funcţionari".

20903 afișări
Imaginea articolului Adrian Despot vorbeşte despre tragedia din Colectiv: Majoritatea oamenilor implicaţi în acest dezastru care s-a întâmplat nu erau pregătiţi. Lumea mea s-a schimbat

Adrian Despot vorbeşte despre tragedia din Colectiv: Majoritatea oamenilor implicaţi în acest dezastru care s-a întâmplat nu erau pregătiţi. Lumea mea s-a schimbat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Adrian Despot a participat, marţi, la o întâlnire cu studenţii în Aula Magna a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, în cadrul evenimentului "Cum m-am recrutat. Poveşti cu mine şi despre tine", el spunând că îi este greu să le vorbească despre succes.

"Majoritatea oamenilor implicaţi în acest dezastru care s-a întâmplat nu erau pregătiţi, de la instituţiile statului până la funcţionari şi aşa mai departe... şi este important să vorbim despre succes şi despre paşii pe care trebuie să-i urmăm ca să fim pregătiţi, să fim pregătiţi atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru (...) Nu sunt un speaker şi sunt foarte afectat de evenimentele petrecute, n-am nicio idee cum o să decurgă această întâlnire între noi. Invitaţia a fost destul de veche, invitaţia am primit-o acum două luni de zile, mi-a plăcut foarte mult ideea şi pentru că sunt un om de cuvânt am venit astăzi în faţa voastră, dar recunosc că, practic, toată lumea s-a schimbat, cel puţin lumea mea s-a schimbat, şi n-am idee cum o să decurgă această întâlnire. O să fie cel puţin interesantă", le-a spus el studenţilor.

De asemenea, Adrian Despot i-a mulţumit soţiei sale, care s-a aflat împreună cu el la evenimentul de la Sibiu.

"Asta vă spuneam, că am nevoie în momentul de faţă de prieteni, de familie, am nevoie de oameni care empatizează cu mine, de oameni care suferă împreună cu mine şi de oameni care vor să schimbe lucrurile (...)", a adăugat el.

El s-a referit şi la faptul că nu a făcut declaraţii în spaţiul public despre cele întâmplate.

"Trebuie să mai spun că, vis-a-vis de lipsa mea de declaraţii în spaţiul public, după evenimentul de la Colectiv, se datorează unui fapt simplu, dacă vreţi, mi-am făcut datoria civică, am fost la Poliţie, am fost audiat şi am depus mărturia mea şi din punctul meu de vedere tot ce ţine de spaţiul public şi de declaraţiile mele pentru acel eveniment s-a încheiat acolo. Există, bineînţeles, întrebarea: «Ok, partea civică ţi-ai făcut-o, dar partea morală?» Partea morală, asta e o întrebare care vine din presă, partea morală faţă de oameni nu vrei să ţi-o faci, ei vor să afle ce s-a întâmplat acolo... şi asta mă face să zâmbesc puţin amar pentru că mi se pare foarte nepotrivit ca presa, mass-media, să folosească cuvântul moral", a mai spus el.

Liderul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, a fost rănit în incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

El a arătat, în declaraţia dată în faţa anchetatorilor, că după ce a izbucnit incendiul din Colectiv, a alergat spre ieşire, unde era ambuscadă, a căzut şi şi-a dat seama că sub el erau mai multe persoane, iar de sus cădeau bucăţi de burete şi lemn arse.

Adrian Despot a fost printre cei audiaţi în calitate de martor, arătând că s-a dus singur la concertul trupei Goodbye to Gravity, unde urma să cânte cu membrii formaţiei o melodie.

În declaraţia sa, el a menţionat că a cântat în Colectiv de mai multe ori şi a remarcat că cei doi stâlpi de susţinere ai pasarelei tehnice sunt îmbrăcaţi într-un burete, aproximativ de la înălţimea de 1,90-2 metri, dar nu îşi aminteşte ca şi tavanul să fi fost acoperit cu un burete similar. De asemenea, a arătat că nu a remarcat în interiorul clubului să fie amplasate materiale specifice stingerii incendiilor, cum ar fi extinctoarele.

El le-a spus anchetatorilor că în seara concertul a mers, la un moment dat, în zona de backstage, unde s-a aşezat pe o canapea de unde nu putea vedea publicul. Liderul trupei Viţa de Vie a mai arătat că, în timp ce stătea pe canapea, l-a auzit pe solistul trupei spunând "a luat foc!", iar când s-a ridicat să vadă ce se întâmplă, deoarece muzica se oprise, a văzut că tot tavanul de deasupra scenei luase foc.

"Nu am remarcat ca cineva să încerce să stinge incendiul. Mi-am luat hainele din cuier, am alergat către ieşire, iar în momentul în care am ajuns în dreptul ieşirii, mai exact la intrarea în containerul de la accesul în club, iar acolo era foarte multă lume, dar nu se putea ieşi. S-a creat o ambuscadă la intrarea în container, deoarece multe persoane erau deja căzute pe jos, iar din spate erau alte persoane care împingeau. La rândul meu, şi eu am căzut, iar sub mine mi-am dat seama că se aflau mai multe persoane. Peste mine au căzut mai mulţi oameni, şi am rămas prins în acea ambuscadă", le-a mai spus Adrian Despot procurorilor.

El a mai povestit că, la un moment dat, s-a simţit un val de aer, a remarcat o flacără foarte mare, iar de sus cădeau bucăţi de burete ars şi lemn ars.

"La un moment dat, am auzit zgomote din exterior, ca şi cum cineva încerca să spargă peretele şi să creeze o ieşire. Atunci, am simţit că presiunea corpurilor omeneşti de deasupra mea s-a slăbit, şi am dedus că cineva reuşeşte să scoată oamenii din interior. M-am ridicat la rândul meu şi am plecat târâş spre ieşire. M-am uitat în spatele meu, în club, şi nu am mai văzut nicio persoană. Până am ajuns la ieşire, am reuşit să trag o fată afară, care era conştientă. La ieşirea afară, am văzut aproximativ 30 de persoane, unele care suferiseră arsuri, iar alte persoane erau sănătoase. Nu am observat nicio persoană decedată", a arătat Adrian Despot în declaraţia dată în faţa anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici