Agenţia Europeană de Mediu: În România, un deces din cinci este provocat de poluare

  • România înregistrează un deces din cinci când vine vorba de poluare
  • La nivelul Uniunii Europene, 13% dintre decese sunt legate de poluare
  • Autorităţile de la noi nu se grăbesc să implementeze măsurile
1294 afișări
Imaginea articolului Agenţia Europeană de Mediu: În România, un deces din cinci este provocat de poluare

Agenţia Europeană de Mediu: În România, un deces din cinci este provocat de poluare

România urcă rapid în top. Din păcate, în topul deceselor provocate de poluare, după cum ne spune un raport al Agenţiei Europene de Mediu, publicat astăzi. Circa un deces din cinci este legat de poluare, mai mult decât vecinii bulgari sau maghiari, şi nu pare că autorităţile se mişcă să schimbe ceva. Comisia Europeană a pornit mai multe proceduri de infringement (sancţionare) împotriva statului român, iar Bucureştiul ar fi trebuit din 2007 să respecte anumite standarde. Capitala noastră stă tare prost şi când vine vorba de spaţiul verde pe cap de locuitor: de cinci ori mai puţin decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În primăvara acestui an, Curtea de Justiţie a UE a decis că România nu şi-a îndepinit sarcinile pentru a îmbunătăţi calitatea aerului şi nu a îndeplinit obligaţiile privind calitatea aerului înconjurător.

La nivelul UE, 13% dintre decese sunt legate de poluare. În total, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012 în cele 27 de ţări membre UE şi Marea Britanie.

Alin Tănase, coordonator campanii la Greenpeace Romania: Anunţul Agenţiei de Mediu nu ne surprinde, ştiam că România este una dintre cele mai poluate ţări din Europa, Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale, de asemenea. Bucureştiul are sub 10 metri de spaţiu verde pe cap de locuitor, pe când normele europene impun 26 de mp pe cap de locuitor şi, mai mult, OMS recomandă 50 mp pe cap de locuitor. Ei bine, stăm de 5 ori mai prost decât recomandă OMS şi lucrul ăsta se vede în sănătatea noastră. Încurajarea transportului public, crearea de piste de biciclete, ceea ce nu se întâmplă în Bucureşti, chiar dacă erau promişi sute de km de piste de bicicletă, în momentul ăsta avem undeva în jur de 20 de km.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici