Alba Iulia: Parada militară dedicată Zilei Naţionale (Video)

Parada militară dedicată Zilei Naţionale a început, luni după-amiază, la Alba Iulia, după defilarea trupelor şi a tehnicii de luptă fiind programat un miting aviatic.

370 afișări
Imaginea articolului Alba Iulia: Parada militară dedicată Zilei Naţionale (Video)

Alba Iulia: Parada militară dedicată Zilei Naţionale (Imagine: Mediafax Foto)

Programul manifestărilor a inclus primirea soliilor din cetăţile de scaun ale Unirii, la Sala Unirii, iar apoi a început slujba Te Deum, urmată de discursul PF Daniel şi de parada militară.

Defilarea militară va fi urmată de o paradă a portului popular, la care vor participa peste o mie de persoane îmbrăcate în costume populare specifice comunelor din Alba şi zonelor folclorice din întreaga ţară. Organizatorii au pregătit, în acest an, un spectacol folcloric în aer liber, în care vor evolua, timp de aproape patru ore, interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Floarea Calotă, Ionuţ Fulea sau Maria Ciobanu.

Pentru tineri, în cursul serii este pregătit un concert cu Amadeus, Andreea Bănică, Wasabi, Quartum Leapss şi Viţa de Vie, iar la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc un recital Tudor Gheorghe.

Autorităţile din Alba au pregătit, în acest an, şi un moment pirotehnic, în cadrul căruia, timp de aproape jumătate de oră, vor avea loc focuri de artificii, iar sute de tineri cu torţe în mână vor forma, în Piaţa Tricolorului, numărul 90, pentru a marca împlinirea a tot atâţia ani de la Marea Unire din 1918.

Participanţii la manifestările organizate, luni, la Alba Iulia vor primi gratuit sarmale şi vin, aproape 50.000 de sarmale fiind pregătite în bucătăria unui hotel din municipiu. Câteva zeci de bucătari au început în urmă cu două zile pregătirea sarmalelor, iar în cursul nopţii de duminică spre luni acestea au fost puse la fiert.

Potrivit prefectului de Alba, pe platoul Romanilor din Cetate vor fi amplasate şase puncte unde vor fi serviţi cei prezenţi la sărbătoare, începând cu ora 14.00. Prefectul de Alba a explicat că organizatorii au realizat un sondaj între albaiulieni pentru a hotărî ce mâncăruri vor fi servite la masa populară de 1 decembrie, iar majoritatea acestora s-au exprimat în favoarea sarmalelor, ca mâncare tradiţională românească.

Conform sursei citate, organizatorii au pregătit şi peste 10.000 de fulare tricolore, peste 10.000 de insigne, steguleţe şi cocarde cu însemnele naţionale şi 5.000 de căni cu însemne ale Unirii. În paralel, în zonele de desfăşurare a manifestărilor voluntarii Crucii Roşii vor distribui ceai cald participanţilor.

Manifestările organizate în acest an la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României şi împlinirea a 90 de ani de la Marea Unire vor costa 2,2 milioane de lei, bani alocaţi de Guvern.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici