Alegeri pentru primar în Mangalia şi încă cinci localităţi, duminică

Cetăţenii cu drept de vot din şase localităţi - Tărnova (Arad), Răsmireşti (Teleorman), Moieciu (Braşov), Curcani (Călăraşi), Mangalia (Constanţa) şi Mireşu Mare (Maramureş) - sunt aşteptaţi duminică la vot pentru alegerea primarului.

349 afișări
Imaginea articolului Alegeri pentru primar în Mangalia şi încă cinci localităţi, duminică

Alegeri pentru primar în Mangalia şi încă cinci localităţi, duminică (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

În comunele Tărnova, Răsmireşti, Moieciu, Curcani şi în municipiul Mangalia alegerile sunt repetate, după ce Biroul Electoral Central a decis anularea scrutinului din 10 iunie pentru fraudă electorală.

În cazul comunei Mireşu Mare are loc un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului, în condiţiile în care, la alegerile care au avut loc în urmă cu două săptămâni, primii doi candidaţi pentru funcţia de primar, Virgil Prună (USL) şi Ioan Maties (PDL), au obţinut un număr egal de voturi, respectiv 968.

La alegerile de duminică, în această comună sunt aşteptaţi să îşi exprime opţiunea prin vot un număr de 3.328 de alegători.

În două dintre localităţi - Curcani şi Mangalia - alegătorii sunt aşteptaţi să se pronunţe, prin vot, şi asupra listelor de candidaţi pentru Consiliul Local.

Potrivit legii 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente.

În comuna Tărnova (Arad), anularea scrutinului pentru primar a fost decisă de BEC după ce s-a constatat că în procesul-verbal al biroului electoral de circumscripţie exista o diferenţă nejustificată, de 55 de alegători, între numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în cazul cărora s-a folosit urne specială şi cel consemnat. Decizia a fost luată în condiţiile în care diferenţa între primii doi clasaţi a fost de 32 de voturi.

În această comună fusese declarat ca ales primar candidatul PNL, Florin Farcaşiu, cu 1.737 voturi, în timp ce candidatul Mişcării Creştin-Liberale, situat pe locul secund, a întrunit 1.705 voturi.

Pentru alegerile de duminică, în comuna Târnova au fost amenajate şase secţii de votare, la urne fiind aşteptaşi un număr de 4.860 de cetăţeni cu drept de vot.

În comuna Răsmireşti (Teleorman), decizia de anulare a alegerilor pentru primar a fost luată în urma solicitării făcute în acest sens de Alianţa pentru Teleorman (PDL+PNŢCD).

În acest caz, BEC a constatat introducerea în urne a mai multor buletine de vot pentru funcţia de primar decât numărul de alegători prezenţi la urne

În urma scrutinului din 10 iunie, anulate de BEC, mandatul de primar fusese atribuit candidatului USL Ion Mulţescu, cu 224 voturi, în timp ce candidatul Alinţei, Stan Briceag, a întrunit cu doar 4 voturi mai puţin, respectiv 220 voturi.

Pentru scrutinul de duminică a fost amenajată în comună o singură secţie de votare pentru toţi cei 749 de alegători.

În comuna Moieciu, judeţul Braşov, decizia de anulare a alegerilor a fost luată în urma cererii făcute de PNL Braşov.

BEC a constatat că biroul electoral de circumscripţie comunală Moieciu a declarat nule trei buletine de vot valabile de către biroul electoral al secţiei de votare şi exprimate în favoarea candidatului PNL.

La Moieciu a existat o diferenţă de numai două voturi între candidaţii care au ocupat primele locuri, Dănuţ Gheorghe Darie (PDL) şi Mircea Ioniţă Manea (PNL).

Pentru scrutinul de duminică, au fost amenajate trei secţii de votare unde sunt aşteptaţi la vot 3.046 alegători.

În comuna Curcani, judeţul Călăraşi, scrutinul pentru primar şi cel pentru consiliul local au fost anulate în urma cererii în acest sens de Alianţa Popular-Creştină

BEC a constatat că, în urma incidentelor care au avut loc în această comună, nu există certitudinea că voturile real exprimate până în momentul producerii incidentelor au fost conservate, ca atare, după distrugerea urnelor.

Membrii BEC au apreciat că aceste împrejurări "au denaturat scopul procesului electoral, conducând la vicierea rezultatului alegerilor prin imposibilitatea stabilirii voinţei reale a alegătorilor exprimată prin vot".

În această comună se vor confrunta pentru a câştiga mandatul de primar patru candidaţi: Aurică Gazu (USL), Ştefan Fileaţă (APC), Eugen Marian Enciu (PP-DD) şi Viorel Petre (Forţa Civică).

Pentru cei 4.260 cetăţeni cu drept de vot din comună au fost amenajate trei secţii de votare.

În municipiul Mangalia, judeţul Constanţa, decizia de anulare a alegerilor pentru primar şi consiliul local a fost luată la solicitarea PNL - Filiala judeţeană Constanţa.

BEC a constatat că rezultatul alegerilor a fost viciat în condiţiile în care în unele secţii s-a permis să se voteze după ora 21.00, ora de închidere a urnelor.

La scrutinul din 10 iunie, cele mai multe voturi pentru funcţia de primar i-au revenit candidatului Zanfir Iorguş (PDL) - 31,92%, acesta fiind urmat de Cristian Radu (candidat independent susţinut de PNL) -29,94% şi de Mihai Claudiu Tusac (PSD) – 26,11%.

Cu ocazia repetării scrutinului, candidatul PSD Claudiu Tusac a anunţat că se retrage din cursa pentru fotoliul de primar, el îndemnându-şi alegătorii să voteze candidatul independent susţinut de PNL, Cristian Radu.

În urma alegerilor pentru consiliul local, care au fost anulate de BEC, PSD i-au revenit 8 consilieri, PDL - 7 consilieri, PNL - 3 consilieri şi PP-DD - 1 consilier.

Pentru alegerile de duminică, în municipiu au fost înfiinţate 26 de secţii de votare, unde sunt aşteptaţi la urne 35.939 alegători.

În toate aceste localităţi votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00.

Rezultatele finale nevalidate ale scrutinului din aceste localităţi vor fi făcute publice de BEC în cursul zilei de luni, 25 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici