Alertă pe Dunăre. Debitele au crescut considerabil

Debitele fluviului Dunărea au crescut, în ultimele 24 de ore, cu o mie de metri cubi pe secundă, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii iunie, astfel că au fost trimise avertizări autorităţilor din localităţile care se află în pericol de a fi inundate.

63 afișări
Imaginea articolului Alertă pe Dunăre. Debitele au crescut considerabil

Alertă pe Dunăre. Debitele au crescut considerabil (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Române (SGA) Mehedinţi, Adrian Drăghici, au fost deja trimise avertizări autorităţilor din localitatea mehedinţeană Salcia pentru a-i atenţiona pe ciobanii care şi-au amplasat stânele în zonele indundabile de pe malul Dunării să părăsească zona cu animalele înainte de a se înregistra pagube.

De asemena, este în pericol de a fi inundat şi satul Cozia din comuna Pristol, judeţul Mehedinţi, unde fluviul Dunărea a înaintat cu mai mult de 500 de metri în ultimele 24 de ore şi a ajuns în apropierea cimitirului din localitate. Reprezentanţii locali ai comitetului pentru situaţii de urgenţă au spus însă că mai sunt aproximativ o mie de metri până la casele localnicilor.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai SGA Mehedinţi au înştiinţat primăriile Gogoşu, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Vrata şi Salcia să instituie serviciul de permanenţă, să avertizeze populaţia din zonele inundabile, să fie permanent pregătiţi pentru retragerea animalelor din zonele care vor fi inundate şi să raporteze Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi orice pagubă produsă.

O informare a Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi arăta că debitele Dunării au crescut în ultimele 24 de ore cu o mie de metri cubi pe secundă până la 11.400 mc/s, iar prognoza indică în continuare creştere a debitelor.

Joi dimineaţa, la ora 06.00 a intrat în vigoare avertizarea de cod portocaliu de inundaţii ca urmare a creşterii debitelor Dunării peste valorile normale pe sectorul Gruia-Zimnicea, aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

De asemenea, a fost instituit codul galben de inundaţii care vizează zonele Olteniţa, Feteşti, Cernavodă, Brăila şi sectorul Isaccea-Tulcea al Dunării.

Ambele avertizări sunt în vigoare până în 9 iunie, orele 18.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici