Allianz, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali au redus tarifele RCA pentru şoferii sub 25 ani

Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali au redus, de la începutul acestui an, tarifele poliţelor RCA pentru şoferii sub 25 de ani, în urma modificărilor normei privind asigurarea RCA, eliminându-se prevederile care au condus la creşterea preţului la aceste contracte.

3363 afișări
Imaginea articolului Allianz, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali au redus tarifele RCA pentru şoferii sub 25 ani

Allianz, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali au redus tarifele RCA pentru şoferii sub 25 ani (Imagine: Shutterstock)

"Din cele 10 societăţi autorizate să practice asigurări RCA un număr de 5 societăţi, Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali, cu o cotă de piaţă de 52,6%, au transmis deja autorităţii aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior", se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

ASF a prelungit până la sfârşitul lunii februarie termenul până la care asigurătorii pot revizui şi retransmite notificările privind tarifele de primă RCA.

ASF a modificat în luna ianuarie câteva prevederi ale Normei 23/2014 privind asigurarea RCA, lăsând astfel libertatea societăţilor de asigurări să îşi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferenţele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă, se mai spune în comunicat.

"Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creşterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se mai arată în comunicat.

În România, dintr-un număr total de 3,111 milioane de poliţe RCA pentru persoane fizice, în vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de poliţe erau aferente şoferilor sub 25 de ani, reprezentând 1,54% din total.

"O stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA", se menţionează în comunicat.

Ponderea şoferilor cu vârsta de până la 30 de ani vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave a fost de 37,4% în 2013, comparativ cu 22% în cazul celor între 31 şi 39 ani şi 17,9% pentru cei între 40 şi 49 de ani, potrivit datelor Poliţiei Rutiere, citate de asociaţia asigurătorilor (UNSAR).

"În România, cele mai recente statistici oficiale ale Poliţiei Rutiere arată faptul că 37,4% dintre şoferii vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave în anul 2013 sunt încadraţi în categoria de vârstă 16 - 30 de ani. Aceleaşi statistici arată că tinerii deţin o pondere de mai puţin de un sfert în totalul posesorilor de permise de conducere, respectiv de 23,9%", se arăta într-o analiză realizată de UNSAR la finele lunii ianuarie.

Statisticile Poliţiei mai arată că, în medie, 14 din 10.000 de posesori de permise de auto tineri (18-30 ani) au produs accidente grave, dublu faţă de media de 7 din 10.000 posesori de permise cu vârsta de peste 30 de ani.

Potrivit ASF, din cele 11 societăţi autorizate la nivelul anului 2014, primele trei deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 50%, iar două societăţi cu probleme financiare grave (Astra şi Carpatica Asig - n.r), aflate în regim de supraveghere, deţin 32% din piaţă.

Rata combinată a daunalităţii - raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de daună şi încasările din vânzarea de asigurări - pe segmentul RCA a depăşit 100% în ultimii cinci ani, respectiv 110% în 2010, 127% în 2011, 118% în 2012, 120% în 2013 şi 111% în 2014.

Astfel, pentru fiecare leu subscris din poliţe RCA, asigurătorii au plătit daune mai mari de 1 leu.

Despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi deces au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor achitate şi aproximativ 42% din valoarea totală a rezervei de daună avizată.

În 2014, ASF primit aproape 9.000 de petiţii RCA/Carte Verde, însumând 70% din total petiţii, din care aproape 75% au fost rezolvate favorabil.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

Instituţia a fost înfiinţată în aprilie 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP),

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici