Alţi 30 vameşi şi poliţişti de la Vama Moraviţa au fost arestaţi preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 30 vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Moraviţa.

301 afișări
Imaginea articolului Alţi 30 vameşi şi poliţişti de la Vama Moraviţa au fost arestaţi preventiv

Alţi 30 vameşi şi poliţişti de la Vama Moraviţa au fost arestaţi preventiv (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră Vasile Cojocaru, Sorin Horea Chirculescu, Claudiu Adrian Uiuiu, Ovidiu Marian Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaei, Constantin Moaleş, Velimir Stoian, Ioan Bârjovanu, Valentin Sorin Biliuz, Cornel Florin Budriş, Grigore Cristian Braga, Ioan Alin Caramatrac şi Liviu Dănuţ Butta.

Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de arestare preventivă pentru alţi 15 vameşi şi poliţişti de la Moraviţa, emiţând pe numele lor mandate pentru 29 de zile.

Astfel, au fost arestaţi Cătălin Teodor Tănase, Stoian Petcov, Radu Cătălin Felecan, Ioan Cornel Popa, Florentin Claudiu Ardelean, Răzvan Marincu, Dănuţ Antoni, Oliwer Chevereşan, Andrei Ţăpîrdea, Ciprian Ionuţ Porav, Cirprian Marius Mateş, Darius Apostol, Francisc Tocaciu, Petrişor Bogdan Bănuţ şi Mihai Adrian Şutea.

Deciziile de arestare preventivă pot fi contestate la instanţa supremă.

De asemenea, Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a poliţiştilor şi vameşilor de la PTF Moraviţa Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Olimpiu Jurcuţiu, Petru Tarcea, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Valerian Dragomir, Florin Dărăbuţ, Gabriel Bebe Haşiu, Victor Sebastian Ivanovici, Aurel Ioan Selegean, Marian Cosmin Toma, Marius Dorin Ghiţan şi Florin Sever Dobîndă.

În timpul pronunţării deciziei instanţei, unuia dintre cei 15 arestaţi i s-a făcut rău, la faţa locului fiind chemată o ambulanţă SMURD. Echipajul medical i-a acordat primul ajutor la faţa locului, nefiind necesară transportarea lui la spital.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul PTF Moraviţa şi PTF Foeni, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, împreună cu lucrători vamali, au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări, un euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 de euro.

Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş-Severin) şi la locuinţe acestora. Ulterior, aceştia au fost aduşi la sediul DNA, unde au fost audiaţi.

În urma audierilor, 75 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici