Alţi doi zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre. Cei opt zimbri rămaşi, supravegheaţi de medici

Alţi doi zimbri au murit în Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara, închisă publicului în urmă cu două săptămâni, după ce au decedat primele trei exemplare şi a fost descoperit un focar al bolii limbii albastre, transmite corespodentul MEDIAFAX.

132 afișări
Imaginea articolului Alţi doi zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre. Cei opt zimbri rămaşi, supravegheaţi de medici

Alţi doi zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara, Horea Golea, a declarat, joi, că în urmă cu o zi au murit două femele zimbru, în vârstă de 2 şi 15 ani.

"Cele două femele au decedat în rezervaţie în prezenţa medicilor veterinari, care au luat probe pentru analize. Din păcate, până acum avem cinci zimbri morţi, iar la primii doi analizele au confirmat deja existenţa bolii limbii albastre. Până la primul deces, când am bănuit existenţa bolii, toţi zimbrii au fost expuşi deoarece boala se transmite prin muşcătură de ţânţar, iar deratizările şi măsurile conform indicaţiilor medicilor au fost făcute după. Medicii veterinari spun că animalele pot trece prin boală, la fel cum oamenii se însănătoşesc după o gripă puternică", a declarat Golea.

Potrivit acestuia, starea celor opt zimbri rămaşi în rezervaţie este supravegheată în continuare atât de medicii veterinari cu care Direcţia Silvică Hunedoara are contract, cât şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Reprezentanţii DSVSA Hunedoara au anunţat, marţi, că în judeţ a fost declarată "zonă de restricţie", după ce au fost confirmate două focare de boala limbii albastre, în rezervaţia de zimbri Haţeg-Slivuţ şi într-o gospodărie din Petroşani.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sivice Hunedoara declara că în decurs de mai puţin de o lună trei din cei 13 zimbri din rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit, iar medicii veterinari au luat probe şi le-au trimis la Bucureşti pentru analize. Zimbrii care au murit aveau 5 şi 10 ani, iar al treilea era un pui de un an şi câteva luni.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informa, în urmă cu o săptămână, că 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând în prezent 935 de animale din 158 de comune.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici