Amenzi de peste 200.000 lei la ştranduri, piscine, bazine de înot, parcuri de distracţie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu peste 200.000 de lei operatori economici care nu respectau legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor la ştranduri, piscine, bazine de înot, parcuri de distracţie, unităţi de închiriere de echipament pentru agrement.

619 afișări
Imaginea articolului Amenzi de peste 200.000 lei la ştranduri, piscine, bazine de înot, parcuri de distracţie

Amenzi de peste 200.000 lei la ştranduri, piscine, bazine de înot, parcuri de distracţie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

La piscine, bazine, ştranduri au fost verificaţi 219 operatori economici, la 158 dintre aceştia constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. Inspectorii au aplicat 40 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 153.760 de lei, şi 118 avertismente. La 49 de operatori economici s-a dispus oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor constatate, potrivit unui comunicat de luni al ANPC.

Autoritatea a constatat abateri ca lipsa registrelor de evidenţă a calităţii apei de îmbăiere şi a clorului rezidual liber, lipsa evidenţierii ritmului de primenire a apei de spălare şi dezinfectare a bazinelor, cantitatea clorului rezidual liber din bazine sub limita admisă de 0,1 la sută mg/litru, scările de acces în bazin nu aveau bordura rotunjită, putând exista riscul producerii accidentelor.

Consumatorii care vor să folosească piscine, stranduri, bazine de înot sau alte zone de îmbăiere publică trebuie să acorde atenţie maximă la informaţiile cu privire la afişarea vizibilă a tarifelor serviciilor de care doresc să beneficieze şi emiterea chitanţelor pentru contravaloarea acestora, existenţa şi afişarea la loc vizibil a Regulamentului conţinând măsurile de igienă care trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de înot/ştrand/piscină.

La parcuri de distracţie şi echipamente pentru agrement, au fost verificaţi 97 de operatori economici care prestau servicii de închiriere de echipament de agrement (ski-jet-uri, atv-uri, mopad-uri, biciclete) sau care administrau spaţii de joacă, parcuri de distracţie, water-park, sport extrem, transport minicare.

La 44 dintre aceştia s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare pentru care au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 51.500 de lei, şi 30 de avertismente. Pentru 17 operatori economici, ANPC a oprit temporar prestarea serviciilor, până la intrarea în legalitate.

Inspectorii au constatat lipsa panoului de informare privind denumirea spaţiului de joacă, numărul autorizaţiei de funcţionare, datele de identificare ale operatorului economic, neafişarea informaţiilor privind modul de utilizare şi măsurile de securitate care trebuie respectate la utilizarea carturilor, inclusiv prin purtarea căştilor de protecţie pe care operatorul economic este obligat să le asigure consumatorilor, lipsa informaţiilor privind riscurile pentru persoanele cu probleme de sănătate pentru care nu se recomandă utilizarea navei de pasageri.

ANPC recomandă consumatorilor care apelează la serviciile de închiriere a echipamentelor de agrement să acorde atenţie deosebită informaţiilor legate de afişarea vizibilă a tarifelor serviciilor de care doresc să beneficieze şi emiterea chitanţelor pentru contravaloarea acestora, de afişarea în mod vizibil privind serviciile oferite şi condiţiile pe care trebuie să le respecte cei care doresc închirierea unor echipamente, de existenţa avertismentelor cu interdicţia utilizării de către persoane cu vârsta mai mică de 18 ani a echipamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici