Ana Birchall anunţă că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV: E momentul să concepem un plan de acţiune

Ana Birchall a anunţat, marţi, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

10646 afișări
Imaginea articolului Ana Birchall anunţă că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV: E momentul să concepem un plan de acţiune

Birchall: Mă amărăşte acest raport. Pe mandatul meu se remarcă în manieră pozitivă demersurile

„România e pregătită să-şi asume rol activ în consolidarea construcţiei europene în cadrul căreia justiţia ocupă rol central având ca pilon central cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă. În acest sens, am decis ca în temeiul Hotărârii Guvernuluui 216/2012 să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ce priveşte buna funcţionare a justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi trimite imediat după conferinţa de presă”, a declarat Ana Birchall.

Această Comisie va fi, potrivit ministrului, cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune a comisiei MCV la nivel naţional.

„E momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor pe care să le discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem”, a explicat Birchall.

Fiecare instituţie care va face parte din comisie trebuie să îşi facă propria analiză, să vină cu măsuri pentru implementarea recomandărilor din raportul MCV.

„Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României e mai presus de cel eelctoral şi impreună putem să stabilim ce avem de făcut”, mai punctează Birchall.

Birchall: Mă amărăşte acest raport. Pe mandatul meu se remarcă în manieră pozitivă demersurile

Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăşte”, însă din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, în mandatul său, oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat aceasta.

„Personal, mă amărăşte acest raport. Din punct de vedere al activităţii Ministerului Justiţiei, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an

„Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.

Birchall a menţionat că a luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018.

„Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017 (cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT). Se recunoaşte, totodată, continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr. 3 şi nr. 5 din 2017. După cum aţi observat şi dumneavoastră, raportul este critic în ceea ce priveşte cele 8 recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall remarcă faptul că pentru perioada în care ea a condus Ministerul Justiţiei, sunt aprecieri explicite în raportul MCV.

„Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2019 şi aprilie 2019 – prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiţiei, în ceea ce priveşte a doua perioadă analizată în raport sunt cel puţin şapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei, cu titlu de exemplu: <în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări>. Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că <la nivelul Ministerului Justiţiei, un grup de lucru, în consultare cu tpate organele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi au o analiză în evaluare>”. A mai spus Birchall.

Birchall: CE critică înfiinţarea SIIJ. Raportul recomandă explicit desfiinţarea acestei Secţii

Ana Birchall a precizat că experţii Comisiei Europene au criticat, în raportul MCV, înfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iar în document este recomandat în mod explicit desfiinţarea acestei structuri.

„În legătură cu SIIJ, după cum constataţi şi de această dată, Comisia Europeană critică înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, reiterând observaţiile şi recomandările formulate atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de GRECO, dar şi cele formulate de Comisia Europeană prin Raportul din noiembrie 2018. Raportul recomandă în mod explicit desfiinţarea acestei secţii”, a declarat Ana Birchall.

În privinţa Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei a menţionat că îşi exprimă regretul şi „îngrijorarea profundă” că activitatea din ultimul an a CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmaţiile sau acţiunile unor membri CSM şi, mai grav, ale preşedintelui, menţionat în mod expres în raport.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă un regres vădit faţă de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM şi-a îndeplinit menirea constituţională de garant al independenţei justiţiei. Sunt convinsă că CSM, ca de altfel fiecare instituţie vizată de raport, îşi va face propria analiză a acţiunilor sau inacţiunilor sale din ultimul an, astfel cum sunt reflectate în Raportul MCV”, a spus ministrul.

Mecanismul va fi ridicat numai dacă toţi actorii implicaţi din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiţiei şi „vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese”.

„Trebuie să fie însă limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condiţiile în care, la momentul la care am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, aşa cum de altfel rezultă din textului raportului, raport care face referire la scrisoarea din luna mai 2019 a Comisiei. „Ne-a trecut glonţul pe la ureche”, cum se spune”, mai arată ministrul.

În legătură cu procedurile de numire, în raport a fost apreciată decizia lui Birchall de a suspenda procedurile de numire a procurorilor de rang înalt.

„Motivul pentru care am luat această decizie a fost identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea acestor proceduri astfel încât fiecare procuror care are vocaţia de a participa la procedură să aibă convingerea că procesul de selecţie este obiectiv şi echitabil şi că toţi candidaţii pornesc cu şanse egale”, a explicat Birchall.

Taguri:
birchall,
mcv,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici