ANAR: Consumul de apă ar putea fi restricţionat cu maximum 15%

Rezervele de apă sunt suficiente şi, dacă prognoza meteorologilor se va îndeplini, nu vor exista restricţii pentru populaţie, industrie sau agricultură în consumul de apă, susţine Administraţia naţională "Apele Române" (ANAR) într-un comunicat de miercuri.

34 afișări
Imaginea articolului ANAR: Consumul de apă ar putea fi restricţionat cu maximum 15%

ANAR: Consumul de apă ar putea fi restricţionat cu maximum 15% (Imagine: Mediafax Foto)

Totuşi, potrivit sursei citate, ANAR estimează că, în scenariul cel mai pesimist, se va pune în aplicare "Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare". Acesta presupune o reducere graduală a consumului de apă, dar nu mai mult de 15 la sută faţă de normal. În acest posibil scenariu, apa va fi asigurată prioritar pentru populaţie, industrie şi agricultură, în această ordine, piscicultura şi agrementul, celelalte două ramuri consumatoare de apă, urmând a fi lăsate la urmă.

"Raportat la potenţialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situaţie, în ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apă necesară pentru populaţie, industrie şi agricultură. (...) Administraţia Naţională «Apele Române» monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă garantează asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement", se precizează în comunicatul ANAR.

Instituţia mai arată că, în prezent, regimul hidrologic "înregistrează valori normale ale debitelor", astfel că "în acest moment nu se pune problema aplicării Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare".

"Există o rezervă suficientă de apă în lacurile de acumulare. Astăzi (miercuri, n.r.), în principalele 36 de lacuri de acumulare există un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apă, care asigură satisfacerea tuturor folosinţelor de apă", se mai arată în comunicat.

ANAR mai precizează că, în prezent, există apă suficientă pentru a asigura necesarul pentru irigaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici