Ancheta de la Grădina Zoologică din Craiova: Leoaica a născut 4 pui care nu au supravieţuit. Cadavrele a doi pui de leu, duse la DSV Dolj

Leoiaca de la Grădina Zoologică din Craiova a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit, au anunţat vineri reprezentanţii Regiei de Administrare a Domeniului Public, care au precizat că doi angajaţi ai grădinii vor fi sancţionaţi întrucât nu au anunţat că leoaica era gestantă.

347 afișări
Imaginea articolului Ancheta de la Grădina Zoologică din Craiova: Leoaica a născut 4 pui care nu au supravieţuit. Cadavrele a doi pui de leu, duse la DSV Dolj

Ancheta de la Grădina Zoologică din Craiova: Leoaica a născut 4 pui care nu au supravieţuit

Într-un comunicat transmis vineri, reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public şi Fondului Locativ susţin că în urma anchetei declanşate cu o zi în urmă s-a stabilit că leoaica de la Grădina Zoologică a născut patru pui.

"În 19 iunie leoaica de la Grădina Zoologică din Parcul Nicolae Romanescu a născut prematur patru pui, care nu au supravieţuit. Evenimentul s-a petrecut în jurul orelor 19.30 - 20.00, conform declaraţiilor angajaţilor de la Grădina Zoologică. Precizăm că doi dintre puii decedaţi au fost ridicaţi de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj în vederea efectuării autopsiei, pentru stabilirea cauzei morţii acestora, celelalte două cadavre urmând să fie ridicate în cursul zilei de astăzi (vineri - n.r.)", se precizează în documentul citat.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public mai spun că administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru şi tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa vor fi cercetaţi disciplinar pentru că nu şi-au anunţat superiorii despre faprul că leoaica era gestantă.

"Cei doi nu au adus la cunoştinţa superiorilor ierarhici direcţi şi nici conducerii regiei faptul că leoaica a fost gestantă în toată această perioadă, cu toate că în urma controlului DSVSA Dolj, efectuat în luna martie, li s-a pus acestora în vedere să ia măsurile necesare pentru a preîntampina reproducerea animalelor din Grădina Zoologica, deoarece aceasta nu îndeplineşte standardele impuse de Directiva Europeană 99/22/CE", mai precizează sursa citată.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova a mai anunţat că cei doi angajaţi urmează să fie sancţionaţi, putându-se ajunge până la concedierea acestora, şi că ancheta în acest caz este în curs pentru a se stabili dacă se mai fac vinovate şi alte persoane.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanşat o anchetă, joi, în cazul dispariţiei unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, miercuri, în captivitate, dar joi dimineaţă, când mai mulţi jurnalişti au mers să vadă şi să filmeze puii, aceştia dispăruseră.

Jurnaliştii au intrat în posesia unui filmuleţ realizat în cursul zilei de miercuri de o persoană care a asistat la naşterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. Pe filmuleţ se vede cum una dintre leoaice îşi alăptează puii, care par sănătoşi şi jucăuşi.

Jurnaliştii care au mers joi dimineaţă să fotografieze şi să filmeze puii au constatat, când au ajuns în faţa cuştii leilor, că puiuţii dispăruseră.

Căutaţi pentru a explica această situaţie, administratorii Grădinii Zoologice nu au putut fi găsiţi, ei punând lacătele la porţi şi închizându-şi telefoanele mobile.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că iniţial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

"Noi nu am fost informaţi iniţial de cei de la Grădina Zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă şi în acest sens o să facem o anchetă, vedem cine este responsabil de acest lucru, vedem dacă este vorba de prostie, iresponsabilitate sau alte lucruri. O să facem o anchetă şi vom lua măsurile necesare. Ce ştiu eu în momentul de faţă este că s-a întâmplat că una dintre leoaice a făcut un avort spontan şi puii s-au născut morţi. Asta mi-au spus apoi reprezentanţii de la Zoo", a declarat, joi, Florin Lungu, director RAADPFL Craiova.

Faptul că puii s-au născut vii a fost confirmat şi de către inspectorul şef de la Poliţia Animalelor, care a declanşat, la rândul său, o anchetă după ce s-a aflat despre disparţia puilor.

"Am văzut puii de leu pe lângă leoaică, erau alăptaţi, erau foarte drăgălaşi. Leoaica era singură, puii păreau foarte sănătoşi, se mişcau. Noi o să facem o anchetă, o să sunăm la 112 să ne prijine cu un control", a declarat Marin Catrina, inspector şef Poliţia Animalelor Craiova.

Nici reprezentanţii Gărzii de Mediu sau cei ai Secţiei 2 de Poliţie nu au reuşit să îl găsească pe administratorul Grădinii Zoologice, astfel că aceştia au lăsat înştiinţări reprezentanţilor zoo să se prezinte la sediile instituţiilor respective pentru a lămuri situaţia dispariţiei puilor de leu.

Cadavrele celorlalţi doi pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, duse la DSV Dolj

Cadavrele celorlalţi doi pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova au fost duse la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, pentru necropsie, directorul instituţiei spunând că toţi cei patru pui erau "uşor subponderali", "o leoaică în gestaţie ţinând doi pui, iar aceasta având patru".

Vineri dimineaţă, angajaţii Grădinii Zoologice din Craiova au adus cadavrele celorlalţi doi pui de leu, a spus directorul adjunct al DSV Dolj, Constantin Retea.

"Ieri (n.r. - joi), ne-am deplasat la Grădina Zoologică, am constatat că sunt două cadavre de pui de leu. Aceste cadavre au fost aduse la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi supuse examenului necropsic, anatomo-patologic şi ulterior, unuor examene complexe bacteriologice şi toxicologice. Astăzi (n.r. - vineri), conducerea Zoo ne-a informat că mai sunt două cadavre de pui de leu şi au fost aduse şi recepţionate la laboratoarele noastre. Vom face aceste examene şi pe aceste două cadavre", a declarat Constantin Retea, .

Conform sursei citate, este posibil ca puii să fi fost născuţi prematur, întrucât "o leoaică în gestaţie ţine doi pui, iar aceasta a avut patru pui".

"Cadavrele sunt uşor subponderale, sub greutatea lor normală. Este posibil să se fi născut prematur, dar de obicei, o leoaică în gestaţie ţine doi pui. Această leoaică a avut patru pui. Datorită acestui fapt, s-a constatat că puii au fost neviabili, deoarece nu se explică altfel de ce îngrijitorul respectiv a ascuns doi pui în timpul noţii. Probabil, îngrijitorul de noapte s-a speriat şi a spus că a fătat decât doi, nu patru. A văzut doar două cadavre, altele două le-a ascuns", a mai spus directorul DSV Dolj.

El a mai spus că din luna martie a acestui an DSV Dolj a solicitat Grădinii Zoologice să modifice spaţiile destinate animalelor, termenul limită în acest sens urmând să expire în 15 iulie.

"Am întocmit o notă din 26 martie din care am dat ca termen de funcţionare a Grădinii Zoologice data de 15 iulie 2013. Până la această dată, grădina trebuie să îşi facă programul de reorganizare, altfel animalele vor fi relocate din această grădină, până la modernizare. Am înţeles că există un plan, s-au demarat procedurile de licitaţie", a mai spus Constantin Retea.

Întrebat dacă reproducerea animalelor era permisă la Grădina Zoologică din Craiova, directorul adjunct al DSV Dolj, Constantin Retea, a declarat: "Grădina Zoologică din Craiova este construită cu mulţi ani în urmă, în care nu existau regulamente şi decizii ale Uniunii Europene cu privire la autorizarea grădinilor, la protecţia animalelor, la bunăstarea lor, la creşterea lor în captivitate, sunt mai multe aspecte. Acum, pentru că le-am adus la cunoştinţă, au demarat procedura şi dumnealor, dar probabil va mai dura. Să vedem soluţia Primăriei privind relocarea animalelor. Să găsească o soluţie până în 15 iulie. Abia atunci vom lua măsurile de rigoare vizavi de bunăstare şi protecţie. Oricum, noi măsurile de rigoare, la modul că le-am dat ultimatum şi au fost sancţionaţi cu 6.500 de lei, pentru fiecare articol".

Primele concluzii ale necropsiei în cazul celor patru pui de leu vor fi făcute publice săptămână viitoare.

Şi Poliţia Judeţeană Dolj face cercetări în acest caz.

"Deocamdată nu există un dosar penal, nu avem vreo plângere scrisă concretă până în acest moment de la nimeni, dar poliţiştii fac cercetări pentru a se stabili cu exactitate câţi pui au fost fătaţi la Grădina Zoologică, dar şi condiţii care au dus la decesul acestora", a declarat Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Joi după-amiază, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuţi cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Craiova a lăsat cadavrele a doi pui de leu, recent născuţi, fără să ofere alte explicaţii, medicii veterinari urmând să facă autopsia cadavrelor pentru a se stabili condiţiile în care au murit animalele.

"Ne-au fost aduse cadavrele a doi pui de leu, par uşor subnutriţi, dar nu prezintă semne vizibile la prima vedere de violenţă. Tot la o primă vedere animalele ar părea să fi murit în cursul nopţii. Abia mâine (n.r. - vineri) vom putea şti cu exactitate, la finalul autopsiei, cauza morţii. Alte detalii nu am despre un al treilea leu, indiferent că acesta ar fi cadavru sau un leu viu. Rămâne de văzut în continuare dacă la naştere puii au fost fătaţi vii sau morţi", declara Constantin Retea, purtătorul de cuvânt DSV Dolj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici